Kultúra

Gőzhajózás a két világháború között

Bukarestben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a bukaresti Dimitrie Leonida Műszaki Múzeum és a Liszt Intézet bukaresti központja közreműködésével nyílt kiállítás a két világháború közötti dunai hajózásról.

A Liszt Intézet az elmúlt években több kiállítást mutatott be Bukarestben és más romániai városokban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen. Ezek a tárlatok a magyar közlekedés történelmét, illetve tavaly a dunai hajózás történetét elevenítették fel a gőzhajózás kezdeteitől az első világháborúig.

A bukaresti múzeumban szeptember 4-ig megtekinthető újabb kiállítás az első világháborút követően a dunai hajózásban bekövetkezett jelentős változásokat mutatja be, amikor nemcsak új és újraalkotott szabályozó testületek, hanem új állami és nem állami hátterű hajózási társaságok alakultak, valamint a korszak a motorizáció és olajszállítás előretörése révén műszaki értelemben is nagy kihívások elé állította a part menti államok kormányait és befektetőit. A trianoni Magyarországnak e versenyhelyzetben újra kellett pozicionálnia magát, amelyet a jelentős hátrányok ellenére sikeresen oldott meg.

A Liszt Intézet tárlatismertetője szerint az 1930-as évek politikai változásai kihatással voltak nemcsak a magyar, hanem minden part menti állam dunai szállításban elfoglalt pozíciójára. A kiállítás öt tematikus és kronologikus egységben mutatja be a dunai hajózásban az 1920 és 1945 között megmutatkozó kihívásokat és válaszokat archív fotók, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által rendelkezésre bocsátott hajómodellek segítségével, amelyek kiegészülnek a bukaresti Dimitrie Leonida Műszaki Múzeum tulajdonában levő múzeu­mi tárgyakkal. A kiállítást később Tulcsán, Galacon, majd Szörényváron nézhetik meg az érdeklődők. A tárlat kurátora Tinku-Szathmáry Balázs.

Kapcsolódó írásaink

Amikor Budapest túlragyogta Bécset

ĀHa a Bosch-kiállítással nem is kelhet igazán versenyre, minden bizonnyal az idei nyár egyik leglátogatottabb tárlata lesz a Magyar Nemzeti Galériában az Art deco Budapest

Magyar fotósok és filmesek képei Kolozsváron

ĀSzerdától látható Kolozsváron, a Bánffy-palotában a budapesti Műcsarnok Művészek a kamera fókuszában – Magyar fotósok és filmesek fényképei című kiállítás – közölte az intézmény