Kultúra

Harminc év blues a Duna partján

A Dinamit is színpadra lép a paksi fesztiválon

A Gastroblues Fesztivál nem csak Paks legnagyobb szabású kulturális eseménysorozata, hanem a műfaj legrégebbi seregszemléje is. Idén harmincadik alkalommal rendezik meg,

Harminc év blues a Duna partján
A balkezes gitárviruóz, Eric Gales fellépése a fesztivál egyik izgalmas eseménye lesz
Fotó: MH/Katrena Wize

„A blues zene és az evés-ivás passzol egymáshoz. Egy blues zenész ugyanis megengedheti magának azt, amit például egy metal énekes vagy egy slágerzenész nem: hogy kövér kegyen” – ezt az álláspontot Takáts Tamástól, a Karthago és a Dirty Blues Band alapítójától sikerült megtudni évtizedekkel ezelőtt, amikor a paksi Gastroblues Fesztivál még csak a tizedik jubileumát ünnepelte. Természetesen ebből nem következik az, hogy valamennyi blues muzsikus falánk volna, de Takáts Tamás véleménye jól tükrözi azt az életstílust, amelyre a fesztivált alapították: jó zene, finom hazai borok és kitűnő ételek mellett mindenki jól érzi magát, könnyen szövődnek barátságok, szerelmek. Talán ez a sikere a paksi eseménysorozatnak.

Nem kis sikerről kell beszélnünk, hiszen a Gastroblues Fesztivált idén június 27. és július 3. között már harmincadik alkalommal rendezik meg. Szabó Péter polgármester, aki saját bevallása szerint gimnazista kora óta látogatója a bluestalálkozónak, a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen úgy fogalmazott, a fesztivál épp olyan alapvető ikonja Paksnak, mint az erőmű vagy a Makovecz-templom. Ez így van rendjén, hiszen aki szereti a műfajt, tudja, hogy a paksi esemény annak legrégebbi, magas színvonalú seregszemléje. Itt fellépni a zenészeknek is rangot jelent. Benkő Zsolt gitáros azt mondta, „Paksra mindig külön készül az ember”.

Hozzájárul a sikerhez az is, hogy a paksi fesztivál hangulata nem változott semmit. Ugyanolyan bensőséges hangulatú, családias eseménysorozat, mint az elején. A koncerteken, a klubokban, vendéglőkben ismerősökbe, barátokba botlik az ember, a zenészek szívesen beszélgetnek a közönségükkel egy-egy fröccs vagy egy kávé mellett. Paksnak sikerült elvégeznie azt a küldetést, amelyet kevés más hasonló rendezvénynek: miközben profi nemzetközi seregszemlévé fejlődött, el tudta kerülni, hogy a pénz szaga lengje körül. Ezért rendkívül hálás a közönség.

A Gastroblues Fesztivál szerkezete minden évben ugyanolyan: a blues, a dzsessz és a rock hazai és nemzetközi képviselői lépnek színpadra a fesztivál napjain, közben neves villányi, szekszárdi és balatoni borászatok kínálják termékeiket, a helyi vendéglátósok pedig gondoskodnak arról, hogy a látogatók ne maradjanak éhesen. Az idei eseménysorozat egyik leginkább várt előadása Miller Anderson koncertje lesz. A skót gitáros már a hatvanas években fellépett zenekarokban, a hetvenes évektől pedig szóló karrierbe kezdett, hogy hamarosan a műfaj egyik kiváló brit képviselőjévé fejlődjön.

Az idei fesztivál öt helyszínen ötven koncertet kínál a Paksra látogatóknak. A fesztivál honlapján elérhető a részletes program, ebből érdemes kiemelni a zseniális memphisi balkezes gitáros, Eric Gales fellépését, aki visszatérő művésznek számít Pakson. A hazai sztárok közül színpadra lép majd Tátrai Tibor, Borlai Gergő, Samual Carry, Mike Gotthard és Szebényi Dániel nemrég alakított formációja, a Godfater, Az utolsó fesztiválnapon, július 3-án fellép a Varga Miklós Band és a régóta nem látott Dinamit együttes is. Ekkor rendezik a Kárpát-medencei Gastro­blues Pikniket és az ehhez kapcsolódó jótékonysági főzőversenyt, melynek bevételével a kárpátaljai Visket támogatják.

Kapcsolódó írásaink