Kultúra

Salétromtalanított MűvészetMalom és gazdag programok

Felújítás

A szentendrei MűvészetMalom középső, elvizesedett, salétromos szárnya 235 milliós állami támogatásból újulhat meg, jelentette be a helyet fenntartó és működtető Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) a tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az új, jórészt üvegezett, különleges terekben jövőre az Európai Iskola festőinek műveit láthatjuk, majd a Szentendréhez szintén kötődő KUT, a Képzőművészek Új Társaságának művészeit mutatják be. A MűvészetMalomban konferenciaterem is épül, amire a városnak már régóta szüksége lenne. Hatvanmilliós pályázati pénzből átalakul Ferenczy Múzeum Centrum épülete is, ahol a kert rendezése mellett új fogadóteret, könyvesboltot és kávézót alakítanak ki. Ugyancsak pályázati pénzekből fejlesztenék a Népművészetek Házát, ahol új helytörténeti és néprajzi kiállítást is terveznek.

A Fő teret elcsúfító, jelenleg molinóval eltakart Képtár épületére 2,5 milliárd forintot kellene legalább elkölteni, amire szintén állami támogatást vár az FMC. Az intézmény régészeti feladatokat is ellát, tavaly negyvenkét helyszínen végeztek ásatásokat, a leltárukban jelenleg hétszázezer tétel szerepel. A nyárra gazdag programokkal készülnek, és két díjat is alapítanak: a Ferenczy-díjra hazai képzőművészek pályázhatnak alkotásaikkal, a Korniss kutatói ösztöndíj pedig lehetőséget ad a hosszabb szentendrei tartózkodásra is.

Kapcsolódó írásaink