Kultúra

Bátorságot, helytállást és bajtársiasságot példázó haditettek

Negyven magyar hős

A Stefánia Palotában tegnap mutatták be Maruzs Roland és Szentváry-Lukács János Hajlíthatatlanok című kötetét, amely a Magyar Arany Vitézségi Érmet 1939 és 1945 között kiérdemelt negyven magyar katonának állít emléket.

A kitüntetés, amelyet 1939. április 14-én alapítottak, a legmagasabb elismerésn volt a magyar királyi Honvédség legénységi állományában. Az adományozottak között találjuk a csehszlovák erők ellen 1939 januárjában Munkácsot védelmező egykori Rongyos Gárda tagjait, a doni hadszíntér kiemelkedő alakjait vagy a galíciai harcmező legkiválóbb hőseit. Az ő bátorságot, helytállást, bajtársiasságot példázó haditetteik elevenednek meg a könyv lapjain, több esetben a kitüntetettek saját visszaemlékezéseit is olvashatjuk.

A korabeli fényképeket és dokumentumokat is tartalmazó könyvet, amely a Dextramedia Kft. gondozásában jelent meg, a társszerző, Maruzs Roland hadtörténész mutatta be. A könyv kapcsán Schmittné Makrai Katalin megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel, illetve Krizsán Szilárd, a hősi halált halt és a Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Krizsán Gábor unokaöccse idézte fel a hős magyar katona alakját.

Maruzs Roland és Szentváry-Lukács János: Hajlíthatatlanok