Kultúra

Ingyenes animációs filmek a Filmión

Gyereknapi válogatás

Gyermeknap alkalmából vasárnap estig hat animációs film ingyen elérhető lesz a Nemzeti Filmintézet (NFI) streamingplatformján, a Filmio.hu-n – közölte az intézet.

Az alkotások között szerepel az idén százhúsz éve született Macskássy Gyula öt, teljeskörűen felújított rövid mesefilmje. A Kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951) című filmje az állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja volt. Elérhető lesz továbbá az Erdei sportverseny (1952) című állatmese, amely az első magyar rajzfilm, amelyet külföldön díjaztak, 1954-ben a párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el.

A székely népmesén alapuló Két bors ökröcske (1955) a korszak magyar animációjának legszebb darabja, Ránki György játékos zenéjével. Macskássy az Egér és oroszlán (1957) és A telhetetlen méhecske (1958) című animációi reklámfilmes előzményekből építkeztek, előbbivel a magyar mézet, utóbbival a fogmosást népszerűsítették. A gyermeknapi válogatásban szerepel még Dargay Attila harmadik egész estés filmje, Az erdő kapitánya (1987) is, amelynek hőse egy nyugdíjazás előtt álló nyomozókutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt.

Kapcsolódó írásaink