Kultúra

A nemzeti összetartozás napján tűzi műsorra a Duna TV az Örök hűséget

Díszbemutató a Budapesti Operettszínházban

Megtartották az Örök hűség című zenés film díszbemutatóját hétfő este a Budapesti Operettszínházban.

A nemzeti összetartozás napján tűzi műsorra a Duna TV az Örök hűséget
Díszbemutató a Budapesti Operettszínházban
Fotó: MH/Török Péter

A Dolhai Attila ötletéből és szövegeiből induló, Cári Tibor zeneszerző által írt, Szétszakítottak elnevezésű zenés darabon alapuló alkotás a Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020-ban kiírt, filmesek és színházak együttműködését a járvány alatt előmozdító pályázatán nyert – így forgott belőle tévéfilm 2021 őszén Iványi Marcell Arany Pálma-díjas rendező irányításával.

A musicalt, amely a temesvári Dér Zoltán visszaemlékezéseit dolgozza fel az I. világháború utolsó éveiről és a trianoni békediktátum hétköznapi emberek életét megváltoztató hatásáról, Németh Ákos forgatókönyvíró adaptálta vászonra. A háromgyermekes család történetét a legkisebb fiú, Misi szemszögéből ismerjük meg. A zenés film létrejöttét a MÁV Zrt. is támogatta, sok jelenete pedig a budapesti Vasúttörténeti Parkban forgott, ugyanis a főszereplő – az alkotásban Bor nevet viselő – család 1920-ban „vagonlakóvá” vált. A fekete-fehérben felvett alkotás nagyszerű képei Tóth Zsolt operatőr munkáját dicsérik.

Az Örök hűség főbb szerepeiben Janza Kata, Földes Tamás, Dénes Viktor, Gubik Petra, Sándor Péter és Mészáros Árpád Zsolt láthatóak, a kisfiú narrátort, Bor Misit Németh Marcell játssza. A filmet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, a békeszerződés aláírására emlékezve 15. 40-től vetíti a Duna Televízió. Az Örök hűség látható lesz június 10-én Veszprémben is a Magyar Mozgókép Fesztivál programjában.

Kapcsolódó írásaink

Árnyék és fény

ĀMa este mutatják be a világsikerű Jekyll & Hyde című musicalt a Budapesti Operettszínház színpadán