Kultúra

Megnyílt a Néprajzi Múzeum

Megnyílt  a Néprajzi Múzeum
Fotó: MH/Purger Tamás

A nagyközönség is birtokba vehette tegnap délután a Néprajzi Múzeumot. A százötven éves intézmény története során most először kapott olyan otthont, amelyet kifejezetten a gyűjteményéhez alakítottak. A Felvonulási tér tömött parkolójának helyén létrehozott két zöld domb, amely a Városliget kapuját szimbolizálja, a múzeum „zajos” és „csendes” oldalát rejti, funkció szerint különválasztva a belső tereket.

Néprajzi Múzeum2
Fotó: MH/Purger Tamás

Megérkeztünk. A nyitásra készült első időszaki kiállítás stílusosan a költözés jelképének számító láda kincseit mutatja be. A mások mellett Kemecsi Lajos főigazgató kurátorságával összeállított tárlat az intézmény másfél évszázados gyűjteményének ikonikus, értékes, különleges darabjait vonultatja fel húsz etnográfiai fogalom mentén az izlandi királyi széktől kezdve a japán kimonón át a gazdagon hímzett cifraszűrig. A mintegy száz műtárgy többsége korábban még sosem volt látható.

Néprajzi Múzeum3
Fotó: MH/Purger Tamás

 Szokatlan látásmódok és megközelítések a ZOOM térben, pontok és ellenpontok. Az új gyűjteményi állandó kiállítás fizikai és vizuális élményt nyújt, arra hívja a látogatót, hogy más nézőpontból is vizsgálja meg a műtárgyakat. A perspektívaváltások segítségével közelről ismerhetjük meg a legrégebbi, 1673-as székely kapu szerkezetét vagy a Néprajzi egyik legnagyobb tárgyát, az egyetlen fatörzsből faragott, hétméteres bödönhajót.

Néprajzi Múzeum4
Fotó: MH/Purger Tamás

A múzeum részét képező Városliget Látogatóközpont interaktív időutazásra hívja a látogatókat. A Budapest aranykora című kiállítás ötvenöt négyzetméteren, léptékarányosan mutatja be a századfordulós főváros azóta eltűnt negyedeit, botrányait, titkait. A tabletekbe épített okostávcsövek révén a tárlat másik részében a fejlődő Városligettel ismerkedhetünk meg.

Néprajzi Múzeum5
Fotó: MH/Purger Tamás

A múzeum épülete azon túl, hogy teljesen átjárható, ingyenes felfedezőútra hívja a sétálókat. A párizsi Louvre-hoz hasonlóan a főlépcső mentén végighúzódó Kerámiatér mintegy négyezer magyar, illetve külföldi tárgyat mutat be rendszerezve a gyűjteményből. S noha a vázák, bögrék és miskakancsók halmaza elsőre unalmasan hangzik, a remek elrendezés, valamint az elkészítési technikák és a motívumok izgalmas ismertetése bőven tartogat meglepetéseket.

A Néprajzi Múzeum épülete a Liget történelmi kapu funkcióját állítja vissza
A Néprajzi Múzeum épülete a Liget történelmi kapu funkcióját állítja vissza
Fotó: MH/Purger Tamás


 

Kapcsolódó írásaink