Kultúra

Százötvenedik születésnapját ünnepelte a Néprajzi Múzeum a hétvégén

Szakmai konferencia és táncelőadás a rendezvénysorozaton

Március 5-én, szombaton ünnepelte létrejöttének százötvenedik évfordulóját a hamarosan saját épületében megnyíló Néprajzi Múzeum.

Százötvenedik születésnapját ünnepelte a Néprajzi Múzeum a hétvégén
Hamarosan láthatjuk a Kerámiatér különleges nemzeközi gyűjteményét
Fotó: Néprajzi Múzeum/Incze László

Az intézmény alapításának dátuma – 1872. március 5. – szimbolikus: ekkor nevezték ki Xántus Jánost (1825–1894) a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának őrévé, amely gyűjtemény a jelenlegi intézmény alapját adta. A múzeum tájékoztatása szerint szakmai konferenciával, a múzeum történetére, meghatározó kutatóira reflektáló tudományos előadásokkal, a gyűjteménnyel párbeszédbe lépő kortárs táncművészeti improvizációval tekint vissza azokra az eredményekre, amelyek megalapozták nemzetközi hírnevét.

A Willany Leó Improvizációs Táncszínház Magyar táncdialógusok produkciója mellett Kemecsi Lajos főigazgató, Csorba László egyetemi tanár, Lackner Mónika és Gyarmati János főmuzeológus ad majd elő a rendezvénysorozaton. A heteken belül látogatható intézmény látványos időszaki kiállítással várja a közönséget Megérkeztünk címmel, amely a gazdag gyűjteményből mutat be különleges válogatást.

Az új épülettel egy időben nyílik meg több mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér is, amely az egyes tárgyakat játékos megközelítések segítségével mutatja be, így egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A mintegy hétezer négyzetméteres kiállítótér felett könyvesbolt, étterem, könyvtár, coworking helyiség, látogatóközpont, interaktív ifjúsági múzeum is az intézmény részét képezi. Különleges eleme az ingyenesen látogatható Kerámiatér, amely a lépcső mentén negyven méter hosszan csaknem négyezer kerámiát vonultat fel.

Kapcsolódó írásaink

Szenzációk tavasza

ĀA következő hónapokban a Magyar Zene Háza mellett megnyílik a Néprajzi Múzeum, és újra ellátogathatunk az Operaházba is

A Városliget új kapuja

ĀGyönyörű, különleges épület lett a százötven éves Néprajzi Múzeum első saját otthona, amely márciusban nyílik meg + GALÉRIA

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom