Kultúra

Szenzációs etnikai tárgyú fényképek a Néprajzi Múzeum weboldalán

Etnofotó-projekt

Etnofotó címmel indított weboldalt a Néprajzi Múzeum, amely egyedülálló fotó- és mozgókép-gyűjteményének izgalmas, eddig nem látható vetületét mutatja be – áll az intézmény által a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Szenzációs etnikai tárgyú fényképek a Néprajzi Múzeum weboldalán
Mérai ünnepi viselet 1910 körül, Györffy István felvételén
Fotó: Néprajzi Múzeum

A muzeológusok az oldalon a több mint 340 ezer fényképfelvételt és csaknem négyszáz filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól betekintést, ahogy írják, a hasonló tartalmak iránt megnövekedett érdeklődésre is reagálva. Exkluzív darabokat és tematikus válogatásokat tárnak fel, különleges időutazásra invitálva a szakmai érdeklődőket és a széles nagyközönséget is.

Az Etnofotó projekt a Budapest FotóFesztivál programjaként indul. A gyűjtemény alapja akkor jött létre, amikor a Néprajzi Múzeum munkatársai 1921–22-ben majdnem száz település fotóműtermében 25 ezer üvegnegatívot vásároltak. Az akkoriban kortárs gyűjtésnek számító munka középpontjában az értékmentés állt, hiszen az első világháború során a műtermek forgalma a családi fotózások miatt megtöbbszöröződött, az üvegnegatívok tárolása gondolt jelentet, ezért kidobálták vagy üvegeseknek adták el őket.

A múzeumba kerülésük egyrészt megőrizte őket az utókornak, másrészt a századforduló évtizedeiben eltűnő, átalakuló népviselet és vidéki életmód fontos forrásának tekintették ezeket a felvételeket. A sorozat egy-egy műteremből származó múzeumi fotókorpusz rövid bemutatására vállalkozik. Látható ezen kívül a weboldalon olyan válogatás is, amely a millen­nium időszakában készült képekből áll. Ezek egy, a korabeli, a történelmi Magyarországot bemutató „ethnographiai kiállításra” készültek.

A munkával a néprajzi módszerű tájkutatás egyik mesterét, Jankó Jánost bízta meg az Ezredéves Kiállítás Igazgatósága, aki 1894 áprilisa és 1895 májusa között több mint húsz megye majd százötven települését látogatta végig, rajzokat és hozzávetőleg 650 fényképfelvételt készített az általa tipikusnak ítélt épületekről és viseletekről.

Kapcsolódó írásaink

Szenzációk tavasza

ĀA következő hónapokban a Magyar Zene Háza mellett megnyílik a Néprajzi Múzeum, és újra ellátogathatunk az Operaházba is