Kultúra

Hetvennél több intézmény a közgyűjteményi seregszemlén

Több ezren látogattak el a hétvégén a Nemzeti Múzeum kertjébe – A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum lett az Év Múzeuma

Ikarus busz, festményreprodukció, kőzetek, szervmérleg, csontváz és öregségszimulátor – csak néhány elem az idei Múzeumok Majálisa programról. A rendezvény idején kiosztott Év Múzeuma-díjakat ezúttal a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a bajai Türr István Múzeum kapta.

Hetvennél több intézmény a közgyűjteményi seregszemlén
Három generációt vonzottak a kitelepült intézmények izgalmas programjai
Fotó: MH/Török Péter

Idén két év kihagyás után rendezték meg ismét a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisát. Az egész hétvégés programon több mint hetven hazai intézmény kapott lehetőséget, hogy bemutathassa gyűjteményének érdekességeit vagy jellegzetességeit. Állandó tárlatvezetések és a szabadtéri színpadon zajló koncertek, kulturális programok mellett számos gyerekprogram is várta a látogatókat.

A Múzeumkert játszóteréhez közel pél­dául a legfiatalabbak is megtudhatták, milyen idősnek lenni, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum ugyanis többek között „öregségszimulátorral” készült a programra. Az intézmény múzeumpedagógusai elárulták: idén a koncepció főként az egészségtudatosságra épült, hiszen a jelenleg is látogatható időszaki kiállítás a tbc-t és az abból való gyógyulást mutatja be. A betegség okozta levertség és fáradtság éppúgy megérthető az „öregségszimulátor” – mozgástartományt korlátozó, fölvehető súlyok – segítségével, mint az időskori nehéz mozgás. Ugyancsak egészségtudatossági célzattal állítottak ki egy szervmérleget, amelynek segítségével a gyerekeknek súly alapján kellett fölismer­niük a tüdőt sőt, elkülöníteni a májtól és a vesétől. Mindeközben a szervek funkcióiról, egészséges működéséről tanultak játékosan.

Kevesen tudják, de az orvostörténeti múzeum őrzi a sörfőző Dreher család hagyatékát, hiszen a família egykor orvosi műszereket készített. A hagyatékban található egy 1930-as évekbeli társasjáték, amellyel a száz évvel ezelőtti gyermekek tanulhattak egészségtudatosságot játékosan, és amelyet szintén megismerhettek a látogatók. Akit pedig a stand mellett álló csontváz fogott meg a legjobban, annak lehetősége volt az anatómiában is elmélyülni.

A helyszínre látogatók számos más tematikus múzeummal és művészeti gyűjteménnyel találkozhattak még. Előbbire nyújtott látványos példát a Közlekedési Múzeum régi Ikarus busza vagy a bányászmúzeum standján fogható kőzetek és munkafelszerelés; míg a művészeti gyűjtemények sorát gyarapította a Molnár-C. Pál Műterem és Múzeum. A kiállított Molnár-C. Pál-reprodukciók, használati tárgyakat díszítő festményrészletek láthatóan minden korosztály tetszését elnyerték, ottjártunkkor ugyanis három generáció tekintete akadt meg egyszerre a képeken.

A helyszíni kiállítók szerint a látogatottság magas volt: szombaton mintegy kétezer-ötszázan voltak kíváncsiak a programokra, tegnap délutánig pedig a becslések alapján még többen lehettek jelen. A program részeként szombaton adták át az idei Év Múzeuma 2022 díjait. Az elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki.

Az 1899-ben alapított, békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért kapta az elismerést. Legfontosabb feladatának kezdettől fogva a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy-œuvre és -életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti.

A bajai Türr István Múzeum azért lett kis múzeumok kategóriában az Év Múzeuma 2022-ben, mert a szakma példaértékűnek tartotta az intézménynek a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységét, az átfogó szervezetfejlesztést, a társadalmi felelősségvállalását és a régiófejlesztő, támogató szerepét. A méltatás szerint gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeum­szakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki.

Kapcsolódó írásaink