Kultúra

Az ember akkor is ember, ha már több ezer éve halott

A nemzetközi konferencia fontos témája volt a leletek konzerválása, illetve bemutatása

Egyiptomi múmiákat bemutató kiállítás nyílt a héten, az eseményt pedig szakmai és a nagyközönségnek szóló programok kísérték. A tudományos workshop eredményéről Scheffer Krisztina muzeológus számolt be lapunknak.

Az ember akkor is ember, ha már több ezer éve halott
Scheffer Krisztina muzeológus szerint egy közgyűjteménynek az is feladata, hogy az ember méltóságát megőrizze
Fotó: MH/Velkei Tamás

Egyiptomi múmiakutatásra került a fókusz a héten a Magyar Természettudományi Múzeumban: május 16-án, hétfőn megnyílt az Út az örökkévalóságba – Az egyiptomi múmiák titkai című kiállítás. Az augusztus 22-ig látogatható tárlat alapja a magyar és nemzetközi intézményeket összefogó Nephthys Projekt, amely 2016-ban Szvák Enikő kutatási témájaként indult azzal a céllal, hogy a Természettudományi Múzeumban őrzött egyiptomi múmiákat vizsgálja és feldolgozza.

A munka során a kutatás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban fellelhető, ókori egyiptomi, mumifikált emberi maradványokat is magába foglaló, nemzetközi multidiszciplináris projektté alakult, amely azt is fontosnak tartja, hogy az új kutatások eredményeit és vizsgálati módszereit is a nagyközönség elé tárja. A kiállításban egyszerre láthatók több hazai gyűjtemény múmiái, az anyag ugyanakkor túlmutat az ókoron, fölhívva a figyelmet a 18–19. században jelentkező rajongásra, amely Egyiptomot övezte Európában.

A kiállítás első hetében a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság (MEBT) Ókori Egyiptomi Bizottsága kezdeményezésére két kísérő rendezvénysorozatot tartottak. A kutatók számára zártkörű műhelybeszélgetéseket (workshop) rendeztek, ahol terítékre kerültek kurátori és restaurátori feladatok, valamint további együttműködési lehetőségek. A másik rendezvénysorozat címe „Tutanhamon és a múmiakutatás” volt. Itt pedig délutánonként meghívott neves kutatók tartottak ismeretterjesztő előadásokat a múmiakutatásról, valamint az egyiptomi halotti kultusz rejtelmes világának néhány részletéről. Ezt minden érdeklődő látogathatta az általános múzeumi belépőjeggyel. A rendezvénynek két múzeum adott helyet, a Természettudományi Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Az egyhetes eseménysorral kapcsolatban Scheffer Krisztina főmuzeológus, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum embertani gyűjteményének kurátora lapunknak elárulta: azon jelen volt Afaf Wahba is, az Egyiptomi Régészeti Minisztérium Bioarcheo-lógiai Osztályának a vezetője, aki az Egyiptomban zajló ásatások embertani anyagáért felel – a kapcsolat tehát kiemelt jelentőségű. A most lezajlott program ugyanakkor nem unikális, 2019-ben a MEBT már rendezett egy nagy nemzetközi konferenciát, amelynek előadásai az Aegyptus et Pannonia VI. kötetében jelentek meg. A nemzetközi tapasztalatcsere folytatását azonban a koronavírus hosszú időre megakasztotta.

Noha a délelőtt zajló szakmai workshopok nem voltak nyilvánosak, Scheffer Krisztina annyit mégis elárult: az egyik kiemelt vita a konzerválás és bemutatás témája mentén zajlott, és nagyon fontos alapvetések, konszenzusos megállapításával zárult. „Nemcsak arról van szó ugyanis, hogy tudjuk, milyen körülmények között tartsuk a múmiákat, hanem mindennek van egy emberi méltóságot érintő oldala is” – magyarázza. „Kié egyáltalán az egyiptomi múmia? Egyiptomé? Vagy az őrző múzeumé? Vagy azé, aki megtalálta?

Vagy a leszármazottaké és vallási közösségeké, amelyhez a mumifikált személy tartozott?” – sorolta a tisztázandó kérdéseket, hozzátéve: a fekete-piacon sajnos élő gyakorlat az emberi maradványokkal való kereske-dés, ez azonban nem etikus. Egy közgyűjteménynek az is feladata, hogy az ember méltóságát megőrizze, és közben a tudományos kutatásokat is lehetővé tegye, elkerülve a szenzációhajhász felhangokat. „Az ember akkor is ember, ha már több ezer éve halott, és akkor is, ha egy múmia besorolása a világon mindenütt műtárgy” – szögezte le Scheffer Krisztina. Egy etikai kódex megalkotására tehát szükség van, és úgy néz ki, hogy ennek most egy fontos lépése a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban zajlott.

Egyiptomi múmia feje
Egyiptomi múmia feje
Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múze

A főmuzeológus mindazonáltal rávilágított arra is: a műtárgyvédelmi szempontok meghatározása nem kevésbé fontos, így a szakmai megbeszélések eredményeképp a közeljövőben – a workshop egyik, ugyancsak hangsúlyos témáját tovább gondolva – a bolzanoi múmiakonferencián megszülethet egy nemzetközileg is használható útmutató az ajánlott hőmérséklet, páratartalom és egyéb paraméterek rögzítésével.

A Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság a „Tárgyak és képzetek” vonatkozásában tervezi következő nemzetközi konferenciáját. A fókuszban ezúttal az ókori Egyiptom tárgyi kultúrája áll, a hieroglif írást megfejtő Champollion-emlékévhez kapcsolódóan. Többek között a Semmelweis Múzeum amulettjei, orvosi kellékei és más temetkezési emlékek különböző korokhoz köthető értelmezéséről lesz szó.

Nem csak időhatárát tekintve várható tágnak, hiszen a megfejtés előtti és utáni időszak is részét képezi, hanem horizontját tekintve is: az egyiptomi műtárgyak mellett néprajzi tárgyakról is szó lesz – sok esetben ugyanis az etnoarcheológia bevonására is szükség van – ismertette a jövőbeli terveket Scheffer Krisztina.

Kapcsolódó írásaink

Megnyitotta kapuit a Walter Rózsi-villa

ĀTegnap, a múzeumok világnapján nyitotta meg kapuit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlék-védelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új kiállítóhelye