Kultúra

Játékfilm készül Semmelweisről, az anyák megmentőjéről

Orvoslás és sport a vásznon

Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéról rendez mozifilmet Koltai Lajos. A láthatatlan gyilkos című, Maruszki Tamás és Kormos Anett forgatókönyvéből, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készülő történelmi filmre 2,26 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet (NFI)  Filmszakmai Döntőbizottsága.

Játékfilm készül Semmelweisről, az anyák megmentőjéről
Vecsei H. Miklós
Fotó: MH

A forgatás júliusban kezdődik, a film jövőre kerül a mozikba. „A történet a forradalom előtt, 1847-ben kezdődik, a bécsi szülészeti klinikán az ifjú Semmelweis Ignác tanársegédként egyszerre veszi fel a harcot a kórokozókkal és felettesei vaskalapos nézeteivel.

A sors fintora, hogy korunk 2020 óta, ismét egy ilyen láthatatlan ellenséggel vívja csatáját” – nyilatkozta Koltai Lajos. Bölöni László, románai magyar focicsillag életrajzából készít Szabó Attila a Filmintézet 96,1 millió forintos támogatásával a Bölöni László – Egy legenda története címmel dokumentumfilmet. A nehéz sorsú székely fiú a román Steaua Bukarest és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. A filmben Bölöni és a magyar illetve román pályatársak mellett megszólal Cristiano Ronaldo is.

Kapcsolódó írásaink

Iskolapadból nézhető klasszikusok

ĀA Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek online platformon és a Klassz programon keresztül erősíti a magyar mozgóképkincs ismeretét és szerepét a közoktatásban