Kultúra

Hódít a sötét tónus

Fiatal forgatókönyvírók a Megafilm tehetségkutató programjában

Új magyar filmsorozat készülhet abból az ötletből, amely a legjobbnak bizonyul a Megafilm fiatal forgatókönyvírók számára meghirdetett tehetségkutató programjában. A százötven pályázó közül hatan jutottak be a mentoráltak közé.

Hódít a sötét tónus
Bendi Balázs szerint sok tehetséges író jelentkezett a pályázatra
Fotó: Megafilm

„Ha el tudom képzelni a film plakátját, akkor szerintem jó az ötlet” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Bendi Balázs forgatókönyvíró arról, ő hogyan ismeri fel egy kézhez kapott forgatókönyvben a lehetőséget. A fiatal filmes szakember, aki az Elk*rtuk írója is, elmondta, a Megafilm által meghirdetett Megayouth tehetségkutató programban már az előzsűrizett anyagban fel lehetett ismerni, melyek a kiugró témák.

„Természetesen ennek ellenére csak a személyes meghallgatások után döntöttünk. A beszélgetés, a közvetlen véleménycsere, közös ötletelés sok mindent meg tud változtatni” – mesélte. A Megayouth pályázatra százötven forgatókönyv-ötlet érkezett, ebből válogatták ki azt a 13+1 jelöltet, akit személyesen is meghallgattak a mentorok. A versengés tétje ugyanis nagy: azzal a hat emberrel, aki az interjúk után továbbjutott, a Megafilm írói – Divinyi Réka, a Dombrovszky Linda–Somogyi György páros, illetve Bendi Balázs – kezdenek el dolgozni, a cél pedig az, hogy a legjobbnak bizonyuló ötletből vagy ötletekből egy új sorozat legyártására alkalmas forgató-könyv készüljön.

„Ami meglepett bennünket, hogy a vártnál sokkal több ötlet érkezett sötét tónusú történetekre – árulta el Bendi Balázs. – Családon belüli problémák, magánéleti válságok foglalkoztatták a pályázókat, ami azért volt furcsa számunkra, mert tizennyolc és huszonöt év közötti fiatalokról van szó. Azért szerencsére bőven akadt a humor kedvelőiből is, volt, aki kifejezetten az abszurd nevettetés felé hajlott.”

Az Elk*rtuk írója azt is elmondta, hogy a történelem és a politika iránti érdeklődés sem áll távol a fiatal szerzőktől, kaptak ötletet krimire, thrillerre, és a huszadik század eseményei is sokakat inspiráltak. A pályázat sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Érthető, ha a forgatókönyvírás, a filmezés vonzó valaki számára, én is tizennégy éves korom óta tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Történetet mesélni nagyon jó dolog, az ember a más történetét a saját szűrőjén keresztül látja, felismeri benne a saját életének eseményeit, emlékeit. Jó mindezt összerendezni, formába önteni.”

Bendi Balázs gyakorlatiasan gondolkodik a filmről, szerinte sokat számít, képes-e az elkészült mű megszólítani a nézőt: „A film egyfelől műalkotás, érzékenységet, egyéni látásmódot követel a készítőitől. De el is kell adni. Igenis számít, hogy nézhető, élvezhető legyen, hogy becsábítsa az embert a moziba. Ezért mondtam azt, hogy ha el tudom képzelni a plakátját, mondjuk az Oktogonon, akkor tudom, hogy kerek, jól kitalált történetről van szó, amelyből ütős film készíthető.”

Megragadtuk az alkalmat, hogy az elmúlt év legnagyobb visszhangot kiváltó filmes produkciójának szerzője állt nálunk mikrofon elé, és megkérdeztük: igaz-e a pletyka, hogy az Elk*rtukból második rész készülhet.

„Semmi sem lehetetlen – felelte tömören Bendi Balázs. – Azonban pillanatnyilag hivatalosan nem tudom megerősíteni a hírt.”

Kapcsolódó írásaink