Kultúra

Bemutatták Kiss Gy. Csaba legújabb kötetét

Visszaemlékezések

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumban (RETÖRKI) mutatták be csütörtök este Kiss Gy. Csaba Harminc év után: 1989–1990 – Személyes történetek című kötetét.

A Nap Kiadónál megjelent kiadvány a Széchenyi-díjas irodalomtörténész, az MDF egyik alapító tagjának harmadik, egyben zárókötete a rendszerváltás éveit felelevenítő visszaemlékezéseiből. A bemutatón Nyári Gábor, a RETÖRKI főigazgatója egyebek mellett kiemelte, ha a rendszerváltás éveiről beszélünk, az egyelőre még személyes történelemként él velünk, ezért fontos, hogy ezek a történetek megszülessenek olyan szerzők tollából, akik aktív résztvevői voltak az eseményeknek.

Hozzátette, az intézet egyik fő feladata, hogy ezekből a személyes történetekből közösségi történelmet segítsenek kialakítani, ami aztán beépülhet az egész nemzet tudatába. Kiss Gy. Csabával ezt követően Nagymihály Zoltán, a RETÖRKI kutatója beszélgetett. A szerző egyebek közt elárulta, már 1993-ban tudta, hogy valamikor időt kell szakítani a visszaemlékezésekre, és már akkor hozzálátott, hogy összegyűjtse a feljegyzéseit, a korabeli sajtóanyagokat.
 

Harminc év után: 1989–1990

Kapcsolódó írásaink

Jegybanki kiállítások és könyvbemutatók

ĀA Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteményéből összeállított kiállításokat is láthattak az érdeklődők az intézmény Krisztina körúti székházában