Kultúra

Megkezdődött a cannes-i filmfesztivál

Forest Whitaker Arany Pálma-díjat kapott

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével megkezdődött tegnap a 75. cannes-i fesztivál, amelynek hivatalos programjában huszonegy film versenyezhet az Arany Pálmáért.

Három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg Cannes-ban az évfordulós filmfesztivált, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek: nem kötelező maszkot hordani, és a védettséget sem szükséges igazolni – írta az MTI.

A pandémia miatt 2020-ban elmaradt, tavaly pedig két hónappal elhalasztották a seregszemlét júliusra, de az akkor még érvényben lévő beutazási korlátozások miatt az amerikaiak viszonylag kis számban képviseltették magukat a Francia Riviéra legnagyobb kulturális eseményén. Idén az átlagosnál kevesebb ázsiai alkotót és főleg kevesebb kínai művészt várnak Cannes-ba, az ottani járványhelyzet miatti kiutazási korlátozások okán.

Miközben a hollywoodi sztárok nagy számban térnek vissza a vörös szőnyegre, a fesztivál vezetősége úgy döntött, nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre, mint amilyen Kirill Szerebrennyikov, akinek Csajkovszkij felesége című történelmi filmjével veszi kezdetét holnap a hivatalos versenyprogram.

A fesztivál teljes programját áthatja az ukrajnai háború, amely elkerülhetetlenül mindenkit foglalkoztat – jelentette ki előzetesen Thierry Frémaux művészeti igazgató.

Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész tegnap a nyitóünnepségen tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át életművéért. A ceremónia háziasszonya Virginie Efira belga színésznő volt. Ma érkezik Tom Cruise a Top Gun: Maverick című filmjének világpremierjére, harminchat évvel a Top Gun bemutatója után. A fesztiválon a színész pályafutásának is szentelnek egy külön rendezvényt.

Baz Luhrmann Elvis Presley-ről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először. Az ausztrál George Miller legújabb filmjében (Three Thousand Years of Longing) Idris Elba és Tilda Swinton alakítja a főszerepeket. Versenyben mutatják be A légy és a Karambol 79 éves kanadai rendezőjének, David Cronenbergnek a legújabb filmjét (Crimes of the Future) Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben.

A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 21 versenyezhet a fődíjért. Közülük öt alkotás rendezője, az amerikai James Gray (Armageddon Time), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Ostlund (Triangle of Sadness), a japán Koreeda Hirokazu (Broker) és a román Cristian Mungiu (R.M.N.) már legalább egyszer megkapta a fődíjat. Mellettük fiatal alkotók is meghívást kaptak a versenybe.

A Vincent Lindon francia filmszínész által vezetett kilenctagú nemzetközi zsűri a május 28-i zárógálán adja át a díjakat.

Egy magyar vizsgafilmet, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is meghívták a fesztivál hivatalos programjába. Az alkotást a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű versenyben vetítik. Dér Asia Nem haltam meg című dokumentumfilm-projektje, amely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült, a Cannes Docs szakmai programjában lesz először látható.