Kultúra

Magyar fotósok és filmesek képei Kolozsváron

Szerdától látható Kolozsváron, a Bánffy-palotában a budapesti Műcsarnok Művészek a kamera fókuszában – Magyar fotósok és filmesek fényképei című kiállítás – közölte az intézmény.

A június 5-ig nyitva tartó tárlat a múzeum két korábbi gyűjteményéből, A Fotográfiák képzőművészekről, valamint Filmesek fotói című kiállításainak anyagából szemezget.

Mindkét tárlatot az intézmény százhuszonöt éves jubileuma alkalmából szervezték. A képzőművészekről készült képek közül Kolozsváron tizenkét kortárs fotóművész munkája látható. A magyar fotótörténet rangos képviselőinek képein alkotás közben vagy beállított műtermi pózban jelennek meg festők, szobrászok, grafikusok, médiaművészek. A válogatás széles spektrumot mutat be: a legkorábbi kép 1964-ben, a legutóbbi 2020-ban készült.

A kiállításon határon túl is ismert művészek jelennek meg. Egyebek mellett az Erdélyi Lajos által lencsevégre kapott alkotók többsége Kolozsváron, a Ion Andreescu Egyetemen szerzett diplomát. A filmesek közül a kolozsvári kiállításon huszonöt alkotó képei szerepelnek. Olyanoké, akik az ötvenes-hatvanas években, a modernizmussal pályára lépő nagy nemzedék tagjai voltak. Az alkotók valamilyen módon kötődnek Erdélyhez: itt születtek, itt végezték egyetemi tanulmányaikat, forgatták valamelyik filmjüket, vagy fényképeket készítettek az erdélyi tájról, épületekről, emberekről. Emellett olyan rendezők és operatőrök képei is bekerültek a válogatásba, akik a két médium – film és fotó – kapcsolatát izgalmasan ragadták meg.

Kapcsolódó írásaink

Goyától Canalettóig

ĀHat évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatunk képet a Szépművészeti Régi Képtárában