Kultúra

Ingyenes programokkal várja a családokat az OSZK

Többek között interaktív kiállítással, digitális kirakóval, illetve robotszkenner-bemutatóval várja a családokat holnap az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Budapesten.

Az ingyenes rendezvény apropója, hogy május 14-én lesz a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és Nemzeti Emlékhelyek Napja országos programsorozat, május 15. pedig a társadalom alapintézménye, a család tiszteletére, az ENSZ Közgyűlése által 1993-ban meghirdetett nemzetközi nap – közölte az intézmény. Mint írják, a két jeles nap alkalmából olyan programokkal készülnek, amelyek egyrészt bemutatják a nemzeti könyvtárat és kincseit, másrészt tartalmas időtöltést biztosítanak az egész család számára.  

A látogatók bejárhatják a könyvtár emeleteit, kalandozhatnak a sötét raktárakban, kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállítást. Sőt, az eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépen saját kezűleg nyomtathatják ki a Nemzeti dalt az érdeklődők.

A kézműves sarokban óriáskirakók, a könyvtár gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból könyvjelző és hűtőmágnes készítése, valamint diafilmvetítés várja a gyerekeket. A restaurátorok közreműködésével az érdeklődők megnézhetik azt is, hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit, miként dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére.   

A digitalizáló műhelyen belül a fotósátor és a robotszkenner bemutatóján a vendégek megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A digitális kirakó minden korosztály számára izgalmas lesz, ahogya bejárati szinten látható, újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállítás is – írta az OSZK.
 

Kapcsolódó írásaink