Kultúra

Bemutatták Hervé Le Tellier Goncourt-díjas francia író regényét a Francia Intézetben

A szerző jelenlétében

Budapestre látogatott Anomália című regényének hazai bemutatójára Hervé Le Tellier Goncourt-díjas francia író, a Raymond Queneau által alapított OuLiPo kísérleti irodalmi csoport elnöke.

Bemutatták Hervé Le Tellier Goncourt-díjas francia író regényét a Francia Intézetben
Gulyás Adrienn fordító és a francia szerző Szederkényi Olga kérdéseire válaszolva beszélgettek a kötetről
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az eseményt a Park Kiadó szervezésében a budapesti Francia Intézetben rendezték szerdán este. Pascale Andréani nagykövet köszöntő-beszédében kiemelte, az ehhez hasonló találkozások nagyban hozzájárulnak az országaink közti kapcsola-tok erősítéséhez. A magyarul tavaly év végén megjelent regényt mintegy negyvenöt nyelvre fordították le, és több mint egymilliós eladott példányszámával vezeti a legnépszerűbb Goncourt-díjas könyvek listáját.

A beszélgetésen a szerző mellett részt vett a fordító, Gulyás Adrienn is, a moderátor Szederkényi Olga volt, két részletet pedig Kocsis Gergely színművész tolmácsolásában hallgathattunk meg. Le Tellier-ről kiderült, gyerekkorában építész szeretett volna lenni – nem véletlenül mondja, hogy az írás olyan, mint katedrálist építeni gyufából. A szerző azt is elmondta, az Anomáliával azt a könyvet írta meg, amelyet 17–19 évesen szeretett volna olvasni, parafrazeálva a bestsellereket, azzal a lényeglátással és arra koncentrálva, ami most fontos neki.

Később hozzáfűzte, egyfajta időkapszulának is szánta, amelyben minden olyan téma szóba kerül, ami napjainkról képet adhat az utókor számára. Gulyás Adrienn arról mesélt, hogy Le Tellier elérhető író, online és az arles-i fordítóházban is szívesen válaszolt a fordítók kérdéseire, a szöveget élő matériának tekinti, ami változhat. Ennek kapcsán az író megjegyezte, a fordítók felhívták a figyelmét hibákra, logikai következetlenségekre, amelyeket ő rendre javított a szövegben, így a jelenleg olvasható regény nem teljesen ugyanaz, mint amely 2020-ban megjelent.

Kapcsolódó írásaink