Kultúra

Szvetlana Alekszijevics és Ljudmila Ulickaja is megy Prágába

A könyvvásárnak Olaszország a díszvendége

Az irodalmi Nobel-díjas ukrán–fehérorosz írónő, Szvetlana Alekszijevics és Ljudmila Ulickaja orosz írónő is részt vesz a 27. Prágai Nemzetközi Könyvvásáron, amelyet június 9. és 12. között rendeznek meg – jelentették be a szervezők.

A legnagyobb cseh könyvvásáron mindkét, jelenleg berlini száműzetésben élő szerző felszólal majd Az irodalom mint a szabadság hangja című szekcióban. A könyvvásár díszvendége idén Olaszország lesz. A meghívott vendégek között szerepel még Lukas Barfuss svájci regényíró, az izraeli Etgar Keret, Shari Lapena kanadai thrilleríró, Naomi Wood brit írónő és a marokkói gyökerekkel rendelkező francia írónő, Leila Slimani is – adta hírül az MTI.

A fesztivál egyik standján az ukrán irodalmat is bemutatják a felnőtteknek és gyerekeknek. Mint Radovan Auer, a könyvvásár igazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy erős és látható legyen az ukrán irodalom jelenléte. Az ukrán gyerekek ingyenesen juthatnak hozzá az anyanyelvükön kiadott könyvekhez a vásáron. A hetvenhárom éves Szvetlana Alekszijevics korábban már járt a cseh fővárosban, 2014-ben a Prágai Írófesztiválon.

Az írónő dokumentarista műveiben a 20. századi szovjet és posztszovjet történelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. Szvetlana Alekszijevics a prágai könyvvásáron megkapja a Jirí Theiner-díjat, amit idén olyan személyiségnek ítéltek oda, aki felemelte a szavát a szabadságért és a demokráciáért és a cenzúra ellen. A hetvenkilenc éves Ulickaja azok közé az orosz értelmiségiek közé tartozik, akik elítélték Vlagyimir Putyin
elnök Ukrajna elleni indított háborúját. 

Kapcsolódó írásaink