Kultúra

Liepaja lesz Európa Kulturális Fővárosa 2027-ben

Megnevezték a második lett helyszínt

Az Európai Bizottság illetékes testülete három lettországi város pályázatainak értékelését követően Lie­paját javasolta Európa egyik kulturális fővárosa címére 2027-ben.

Másik két lettországi várossal, Daugavpils és Valmiera városaival szállt versenybe a címért a lett Liepaja az Európa kulturális fővárosa címért, ám a döntéshozó európai testület választása Liepajára esett. Ez a második kulturális fővárosi címe Lettországnak, amely az ország fővárosa, Riga (2014) után viselheti titulust.

A bizottsági tájékoztatás szerint 2027-ben két város viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, egy Lettországban és egy pedig Portugáliában. Utóbbit decemberben választják ki – közölték.

Az Európa Kulturális Fővárosa címek adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat olyan kulturális programpályázat alapján választják ki, amely erős európai dimenziót foglal magában, segíti a lakosság bevonását a város és az adott régió kulturális életébe, valamint hozzájárul a város és környezete hosszú távú fejlődéséhez.

Idén a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint a szerbiai Újvidék viseli a címet. Magyar város, Pécs eddig egyszer, 2010-ben viselte a címet. Magyarország jövőre Görögországgal és Romániával közösen adja majd Európa kulturális fővárosait.

A címet 2023-ban Veszprém, Eléfszína és Temesvár viselheti majd.

2024-ben az észtországi Tartu, az ausztriai Bad Ischl és a norvégiai Bodo, 2025-ben a németországi Chemnitz és a szlovéniai Nova Gorica, 2026-ban pedig a finnországi Oulu és a szlovákiai Trencsén lesznek Európa kulturális fővárosai.

Kapcsolódó írásaink