Kultúra

Hazakerült Aba-Novák-kép és egyéb csemegék

Több mint kétszáz műtárgyat vonultat fel a Kieselbach tavaszi aukciós anyaga

Egy hazakerült Aba-Novák Vilmos-kép mellett Márffy Ödön, Vaszary János és Perlrott Csaba Vilmos munkáira is lehet licitálni a Kieselbach Galéria árverésén.

Hazakerült Aba-Novák-kép és egyéb csemegék
Márffy Ödön egy műve is eladó
Fotó: Wikipedia

Jelentős külföldi magángyűjteményből került haza Aba-Novák Vilmos Róma melletti város (Subiaco) című alkotása, amelyet Márffy Ödön, Vaszary János és Perlrott Csaba Vilmos egy-egy munkája mellett bocsát árverésére a Kieselbach Galéria május 24-én a Budapest Marriott Hotelben, írta az MTI.

A galéria tájékoztatása szerint a 235 művet felvonultató tavaszi aukciós anyag egyik legjelentősebb alkotása Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című festménye, amely 1944 után több mint 50 évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra. A kép kikiáltási ára 55 millió forint. Mint írják, az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja, amely 1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, de képeslapot is kiadtak róla. Subiacót, a Rómától keletre fekvő középkori kisvárost Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette.

A városban született Gina Lollobrigida világhírű olasz színész is, aki kép megfestésekor, 1930-ban még csak hároméves volt.  Vaszary János 1933 körül készült Parkban című alkotása is a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot. Légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozícióra 65 millió forinttól indulhat a licitálás. Mint írják, a Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő kollekcióját gazdagította, és most először kerül műkereskedelembe.

Márffy Ödön Zebegényi téglagyár (Zebegény, lelátás a műteremből) című műve, a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, amely 75 millió forinttól kelhet el.

Ugyancsak a magyar avantgárd történetének legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos Műtermi csendélete, amelyre 22 millió forint indulhat a licitálás.

Az aukciós anyagban szereplő másfél tucat Scheiber-kép között több reprezentatív alkotás található, közülük az egyik legjelentősebb darab a Pesti mulató, Revü című olajkép, amelynek induló ára 10 millió forint. A festmény mintegy 30 évvel ezelőtt külföldre került és csak nemrég tért vissza Magyarországra. A kompozíció Budapest világhírű éjszakai életét, a fülledt bárok és zsúfolt éjszakai lokálok világát idézi meg. A tájékoztató szerint a kép igazi ritkaságnak számít, mivel Scheiber nagyméretű, olajfestékkel készült, futurista stílusú kompozícióiból alig maradt meg néhány.

Kiemelkedik még gróf Batthyány Gyula két képe, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma.

Az aukciós kiállítás május 23-ig tekinthető meg a Kieselbach Galériában.

Kapcsolódó írásaink