Kultúra

Iskolapadból nézhető klasszikusok

A Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek online platformon és a Klassz programon keresztül erősíti a magyar mozgóképkincs ismeretét és szerepét a közoktatásban.

Iskolapadból nézhető klasszikusok
Tolnay Klári, Páger Antal és Latinovits Zoltán a programban elérhető Pacsirtában
Fotó: NFI Filmarchívum

A fiatal korosztály médiatudatosságának fejlesztésére, a filmtörténet, a műfajok, a nagy korszakos alkotók életművének megismertetésére a Nemzeti Filmintézet a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet, a 2018-ban indult Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a magyar mozgóképkincs ismeretét és szerepét az oktatásban. A programok a közgyűjteményi digitalizálási stratégia (KDS) részeként valósulnak meg. Amint lapunkkal közölték, az a cél, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába: már négyszázhatvan magyar klasszikusról érhető el izgalmas tartalom ingyenesen online, és száz film nézhető az oktatási intézményekben.

Az Alapfilmek honlap minden korosztály számára segíti a magyar filmek megismerését. A folyamatosan bővülő, ingyenes filmtörténeti weboldal jelenleg négyszázhatvan magyar filmről kínál izgalmas, sokoldalú tartalmakat. A platform célja, hogy közérthető módon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket. Az ismeretterjesztő honlap egyszerre informatív és szórakoztató, részletgazdag és könnyen használható. A szócikkek négy fő kérdésre adnak választ az egyes alkotásokkal kapcsolatban: miről szól, mitől különleges, hogyan készült, és hol a helye a magyar filmtörténetben.

A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek, illetve amint arra korábban lapunkban Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója is felhívta a figyelmet: például fimhíradók is szerepelnek benne a Lumière testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es Akik maradtak című, világszerte bemutatott nagyjátékfilmig. A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti. Több mint kilencven filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradóriportok láthatók.

Az intézmény tájékoztatása arra is emlékeztet, hogy 2020 márciusában elindították az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a csatlakozó köznevelési intézményekben. Az iskolákban jelenleg száz film érhető el. Az NFI szerint a tapasztalatok alapján a klasszikus mozgóképkincs szinte minden tantárgy oktatásában segítséget nyújthat, hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék az adott témát, korszakot. Mint írják, közel ötven filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső, metamorfózis) is színesítik. A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok is beépülnek a tartalomfejlesztésbe.

Az NFI felkérésére 2021-ben országszerte több mint húsz iskolai csoport (a program együttműködő szervezetei többek közt az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete) próbálta ki online műhelymunka keretében a Klassz program kínálta tananyagokat, amelyek többek között Gothár Péter Megáll az idő, Ranódy László Pacsirta és Radványi Géza Valahol Európában című korszakos alkotásaihoz kapcsolódtak. A Pacsirta segédanyagai például a 11–12. évfolyamosok számára Kosztolányi Dezső tanítását teszik élményszerűvé és izgalmassá.

Kapcsolódó írásaink