Kultúra

A tatárjárásról szóló filmet támogat az NFI

Premier jövő decemberben

Magyar–mongol–angol koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,26 milliárd forintos támogatásával kalandfilm készül a tatárjárás koráról 1242 – A Nyugat kapujában címmel – közölte az intézet.

A film a 13. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyetlen ura seregével Esztergom falai alá ér. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül.

„A film az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól” – írták. A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a visegrádi fellegvárban, a bélapátfalvai ciszterci apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a mozibemutatót a tervek szerint 2023 decemberében tartják. Emellett százmillió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság Sós Bálint Dániel Minden rendben címmel készülő első egész estés alkotásának, amelynek fejlesztése a pályakezdő filmeseket segítő Inkubátor Programban valósult meg.

Kapcsolódó írásaink