Kultúra

Magyar filmekkel bővíti tananyagát az NFI

A Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a filmkincs szerepét az oktatásban.

Magyar filmekkel bővíti tananyagát az NFI
Fábri Zoltán 1956-os Körhinta című filmjének emlékezetes jelenetében Soós Imrével
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

Céljuk, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába. 460 magyar filmről érhető már el izgalmas tartalom ingyenesen online és 100 film nézhető az oktatási intézményekben, a kínálat hónapról hónapra bővül.

Örökzöldek, közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és bennfentes tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, mert érdekesek, fontosak, különlegesek és hozzátartoznak az általános műveltséghez.

Az Alapfilmek honlap minden korosztály számára segíti a magyar filmek megismerését. A folyamatosan bővülő, ingyenes filmtörténeti weboldal jelenleg 460 magyar filmről kínál izgalmas, sokoldalú tartalmakat.

A NFI 2018 óta építi az Alapfilmek online platformot, melynek kitűzött célja, hogy közérthető módon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket.

A weboldal egyszerre informatív és szórakoztató, részletgazdag és könnyen használható.A szócikkek négy fő kérdésre adnak választ az egyes alkotásokkal kapcsolatban: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben.

A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is szerepelnek benne, a Lumière-testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es Akik maradtak című, világszerte bemutatott mozifilmig.

A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti.

Több mint 90 filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradó riportok láthatók.

A fiatalabb korosztályok médiatudatosságának fejlesztésére, a filmtörténet, a műfajok, a nagy korszakos alkotók életművének megismertetésére az NFI nagy hangsúlyt fektet.

A Filmintézet 2020 márciusában indította el az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. Az iskolákban jelenleg 100 film érhető el a KIFÜ Videotorium platformján keresztül, a kínálat hónapról-hónapra bővül.

A klasszikus filmkincs szinte minden tantárgy oktatásában segítséget nyújthat, hozzájárul ahhoz, hogy a mai fiatalok jobban megértsék az adott témát, korszakot.

Közel 50 filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső, metamorfózis) is színesítik.

A program fejlesztése a pedagógusok és diákok bevonásával történik: konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe.

Az NFI felkérésére 2021-ben országszerte 21 iskolai csoport próbálta ki online műhelymunka keretében a Klassz program kínálta tananyagokat, amelyek többek között Gothár Péter Megáll az idő, Ranódy László Pacsirta és Radványi Géza Valahol Európában korszakos alkotásaihoz kapcsolódtak.

A Pacsirta segédanyagai például a 11–12. évfolyamon, Kosztolányi Dezső tanítását teszik élményszerűvé és izgalmassá.

Az irodalmi adaptációkhoz készült segédanyagok segítséget nyújtanak a filmek kreatív és élményszerű feldolgozásához, hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók jobban megértsék az irodalmi művet, a korszakot és a mozgóképes változatot egyaránt.

Kapcsolódó írásaink