Kultúra

Tizennégy témában bocsát ki emlékérméket jövőre a jegybank

Nyolc korábbi sorozatot folytatva tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte az intézet.

Mint írták, várhatóan egy arany, nyolc ezüst és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a jövő évi programban, de a korábbi évek gyakorlatát folytatva a nemesfém emlékérmék színesfém változatait is kibocsátják. A jegybank tervei szerint megemlékeznek majd Petőfi Sándor születésének kétszázadik, a Nemzeti Levéltár alapításának háromszázadik, a Himnusz megírásának kétszázadik, valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének kétszázötvenedik évfordulójáról is.

Hozzátették, a Petőfi-emlékérme egyúttal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc százhetvenötödik évfordulója előtt is tiszteleg. Készül emlékérem az Országos Mentőszolgálat alapításának hetvenötödik évfordulójára. Bővülnek a népszerű sorozatok is, mint például a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, a magyar népmesék rajzfilmsorozat és a magyar származású felfedezőket és találmányaikat bemutató színesfém emlékérme-sorozatok.

Kapcsolódó írásaink