Kultúra

A főszerepben Hosszú Katinka

Az olimpiai bajnok őszintén beszél a filmben – a kudarcokról éppúgy, mint a sikerekről

Csütörtöktől látható a mozikban a Hosszú Katinkáról készült dokumentumfilm. Az alkotás tegnapi bemutatóján Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztos kiemelte, nekünk, magyaroknak, sportolóink a szuperhőseink, akiket szeretnénk minél több emberrel megismertetni.

A főszerepben Hosszú Katinka
Káel Csaba szerint a film által az úszónő személyiségéből is kaphatunk valami értékeset
Fotó: MH/Katona László

Hétfőn a sajtó képviselői előtt bemutatták a Hosszú Katinka háromszoros olim-piai bajnok úszóról szóló dokumentumfilmet. A Katinka címet viselő, kicsit több mint másfél órás alkotás bemutatja, milyen ára van a sikernek, hogyan vált Katinkából Iron Lady, de azt is, hogyan küzdött meg a kudarcokkal vagy éppen a koronavírus okozta akadályokkal. A film nemcsak Bajára, az olimpiai bajnok úszó gyerekkorába kalau-zolja el a nézőket, de betekintést kapunk amerikai egyetemi éveibe, illetve újra átélhetjük a világ- és olimpiai bajnoki sikereket is.

A filmben Hosszú meglepően őszintén beszél magáról, és a megszólalók – az úszó családja és barátai mellett korábbi edzői, Pass Ferenc, Dave Salo és Petrov Árpád, pályatársai közül pedig a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn vagy egykori iskolatársai – is róla. A filmben természetesen megjelenik Shane Tusup is, hiszen az úszó pályafutásának és magánéletének is kihagyhatatlan szereplője – ám csak archív felvételeken. Ezzel kapcsolatban az alkotók megjegyezték, Hosszú korábbi férjét és edzőjét többször is felkérték, azonban ő nem kívánt szerepelni a filmben (az archív felvételeket viszont engedélyezte).

„Úgy éreztem, felelősségem megcsinálni a filmet” – emelte ki az olimpiai bajnok úszó a vetítést követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy többek közt azért is, mert anno ő számtalanszor megnézte a példaképéről, Egerszegi Krisztináról szóló portréfilmet, pályatársaihoz hasonlóan. „Ha van olyan szülő, aki nem szeretné, hogy a gyermeke élsportoló legyen, az elviszi a filmre, de az is, aki azt szeretné, hogy az legyen. Az érem mindkét oldalát megmutatja” – jegyezte meg. Úgy fogalmazott, kicsit furcsa volt saját magát a vásznon látni, de pontosan az került bele, amit el szeretett volna mondani.

„Nekünk, magyaroknak sportolóink a szuperhőseink, őket szeretnénk minél több emberrel megismertetni. A film szuper lehetőséget adott arra, hogy egyiküket, Hosszú Katinkát emberként és hősként megismerjük, legbelsőbb titkaival együtt, és a személyiségéből is kapjunk valami értékeset” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatóságának elnöke. A Magyar Hírlap kérdésére Lajos Tamás producerrel együtt arról is beszéltek, hogy mivel Hosszút világszerte ismerik, a film nemzetközi forgalmazása is folyamatban van, mind streamingplatformok, mind mozik tekintetében. „Ott lesz a hamarosan kezdődő cannes-i vásáron is” – magyarázta Káel Csaba.

Köbli Norbert kreatív producer és Pálinkás Norbert rendező elmondta, az élet volt a film legbefolyásosabb forgatókönyvírója, hiszen amikor elkezdték a munkát, nem tudhatták, hogy a pandémia majd mindent megváltoztat. Eredetileg a tokiói olimpiát megelőző kilenc hónap felkészülését akarták dokumentálni, de ezt a tervet teljesen átírta a járvány. Végül mintegy hetvenöt napot forgattak. Beszéltek a stáb és Hosszú között kialakult bizalmi kapcsolatról is, ami lehetővé tette, hogy őszinte alkotás jöjjön létre.

Kapcsolódó írásaink

Biztonsági mentés celluloidra

Ā„A magyar filmtörténet gazdagságát meg kell ismernie a világnak” – hangsúlyozta lapunknak Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatója