Kultúra

A játszma bemutatójával kezdődik a Mozgókép Fesztivál

Káel Csaba: Az elmúlt százhuszonegy évben jelentős művészeti és iparággá vált Magyarországon a filmes szakma

Fazakas Péter sokak által nagyon várt A játszma című nagyjátékfilmjének bemutatójával kez-dődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyet idén június 9. és 12. között rendeznek meg Veszprémben, Balatonfüreden és Bala-tonalmádiban.

A játszma bemutatójával kezdődik a Mozgókép Fesztivál
Több mint száz filmet mutatnak be a három balatoni helyszínen
Fotó: MMF

A Magyar Mozgókép Fesztiválon idén a három balatoni helyszínen négy nap alatt mintegy száz film, ezek közül húsz premier várja a közönséget Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – közölte Lukácsy György, a rendezvény fesztiváligazgatója tegnap a sajtó képviselői előtt. A programsorozat Fazakas Péter A játszma című kémfilmjének bemutatójával indul, amely a jelentős közönség- és szakmai sikert aratott A vizsga című alkotás folytatása.

Premier-ként tűzik műsorra Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotását is. A fesztiválon mutatják be Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem! című vígjátékát, és Pálinkás Norbert Katinka című magyar dokumentumfilmjét is a filmünnepen láthatja először a közönség. A fesztiválon más filmes műfajokban is tartanak bemutatókat, illetve szakmai programokat, dokumentumfilmes kerekasztalt is rendeznek.

A jövő tehetséges filmeseinek felfedezését szolgálja a krimik filmterveinek versenye. A zsűri által legjobbnak ítélt tervet a Magyar Nemzeti Filmintézet keretein belül fejleszthetik profi forgatókönyvvé az alkotók. Idén is meghirdetik a húsz év alattiak videópályázatát, amelyre tavaly több mint száz alkotást küldtek be a pályázók. E filmalkotások közül a harminc legjobbat levetítik a Magyar Mozgókép Fesztiválon – tette hozzá a fesztivál igazgatója.

Lukácsy György kiemelte: a százhúsz éve született Jávor Pál emlékére levetítik a Toprini nász című filmet, míg a száz éve született Pécsi Sándorra emlékezve a Kár a benzinért című régi magyar filmalkotást is műsorra tűzik.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a magyar film tavalyi százhuszadik születésnapja kapcsán elmondta, az első magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Filmszínházban, és azóta, az elmúlt százhuszonegy évben jelentős művészeti és iparággá vált Magyarországon a mozgóképágazat. A fesztivál erejének nevezte, hogy a filmkultúra kimozdul a mozikból a Balaton-partra, parkokba, és ez a nagy európai filmfesztiválokhoz hasonló különleges hangulatot ad a rendezvénynek – emelte ki Káel Csaba.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa hangsúlyozta: a térség már harmadik éve ad otthont a filmművészet és a filmipar seregszemléjének, találkozóhelyének. A kezdeti Filmpiknik mára mozgóképfesztivállá nőtte ki magát, június a mozgókép ünnepe lesz a térségben – fogalmazott.

A négynapos filmes rendezvénynek Veszprémben a Hangvilla, az Óváros téri fröccsterasz, az Agóra, az Expresszó, valamint új helyszínként a Historia Kert valamint a Latinovits–Bujtor Játékszín, Balatonfüreden a Tagore sétány és a Balaton Mozi, Balatonalmádiban a Wesselényi strand ad otthont.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom