Kultúra

Száztíz éve született Ottlik Géza

Az Iskola a határon című regény Kossuth-díjas írója, Ottlik Géza száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten. Az író, aki nemcsak kiváló prózák szerzőjeként, hanem műfordítóként szintén maradandót alkotott, ismert volt magyar bridzsbajnokként is.

Száztíz éve született Ottlik Géza
Ottlik Géza
Fotó: Wikipedia

Ottlik Géza régi nemesi családból származott. Családja katonatiszti pályára szánta: 1923 és 1926 között a kőszegi katonai alreál-, 1926-tól 1929-ig pedig a budai katonai főreáliskola növendéke volt. A budapesti egyetem matematika–fizika szakán szerzett diplomát. Egyetemista korában írásai jelentek meg a Napkeletben és az Új Nemzedékben, 1939-ben a Nyugat közölte A Drugeth-legenda című elbeszélését. Ottlik 1933-tól a Budapesti Hírlap bridzsrovatának szerkesztője volt. Hugh Kelseyvel közösen bridzsszakkönyvet írt, melyet 1979-ben adtak ki. A második világháború idején üldözött barátait, köztük Vas Istvánt is bújtatta.

A világégést követően a Magyar Rá-diónál műsorfelügyelőként dolgozott, hangjátékokat fordított, illetve a Huszonöt év magyar irodalma című sorozatot szerkesztette. A Magyar Pen Club titkára volt 1945 és 1957 között. A negyvenes évek végétől mint polgári-humanista írót a pálya szélére szorították. A kitelepítéstől az Írószövetség védte meg. Ő fordította magyarra Thomas Mann számos elbeszélését, Hemingway Az öreg halász és a tenger című kisregényét, Bernard Shaw és Osborne színműveit.

Az Iskola a határon első változata 1949-ben elkészült, de még tíz évig csiszolgatta. Hajnali háztatők című regénye 1957-ben jelent meg. Fordításaiért 1960-ban a brit kormány meghívta Londonba tanulmányútra. Minden megvan című elbe-széléskötete megjelenése után, 1969-ben elhallgatott. Munkásságáért 1981-ben József Attila-, 1985-ben Kossuth-díjat, 1984-ben Déry Tibor-, 1988-ban pedig Szép Ernő-jutalmat kapott. Buda című regényét Ottlik 1990. október 9-én bekövetkezett halála után Lengyel Péter rendezte sajtó alá, és 1993-ban jelent meg.
 

Kapcsolódó írásaink

Történelmi tudat és rítus

ĀBefejezetlen múlt: konferencia az MMA–MMKI szervezésében az előző századfordulóról – Egyes problémákra máig nincs megoldás