Kultúra

Harmincöt éves fennállását ünnepli a Vasarely Múzeum

Két megnyitót is tart az intézmény

A névadó teljes életművét átfogó gyűjteményként harmincöt évvel ezelőtt, 1987. május 8-án nyílt meg Óbudán a Vasarely Múzeum.

Egyúttal idén emlékezünk a művész huszonöt évvel ezelőtti, március 15-én Párizsban bekövetkezett haláláról is – közölte az intézmény. Mint írták, az évfordulók egybeesnek két megnyitóval is: az elmúlt években a múzeumnak adományozott műveket bemutató A tárgy(ak) második élete. Új szerzemények című időszaki kiállítás mellett az újrarendezett állandó tárlat megnyitóját is most tartják.

Victor Vasarely 1981. szeptember 24-én írta alá a műtárgyadományról szóló levelét annet-sur-marne-i otthonában Budapest főváros javára, az óbudai Zichy-kastélyban berendezésre kerülő Vasarely Múzeum létrehozásához. A műtárgyadományt először a Szépművészeti Múzeumban mutatták be 1982 őszén. A gyűjteménynek végleg helyt adó önálló kiállítóhely 1987. május 8-án nyílt meg a Zichy-kastély délkeleti szárnyában, az óbudai Szentlélek téren. Ez ma is a legnagyobb műtárgyszámú, a Vasarely-életművet teljességében bemutató gyűjtemény.

A tárgyak más(od)ik élete. Új szerzemények című időszaki tárlat a múzeum történetének idáig páratlan, de igen örvendetes eseményéhez kapcsolódik – írta a múzeum. A közelmúltban ugyanis egy nagyobb szerzeményezés útján első ízben gyarapodott jelentősen a Victor Vasarely 1982-ben tett adományát őrző intézmény gyűjteménye. A száznál is több alkotást – egymástól függetlenül – a művész egyik gyűjtője, egy volt munkatársa és egy közeli barátja ajánlotta fel a múzeumnak. A felajánlott művek között Victor Vasarely alkotásai mellett fia, Jean-Pierre Vasarely (művésznevén Yvaral) képeivel is találkozhat a közönség.

Mindemellett a múzeum jubileumi programokkal is készül. Most vasárnap például a Nyitott kapuk programnapon közös alko-tásra és kurátori tárlatvezetésre várják a láto-gatókat: 10 óra és 13 óra között az új szerzeményeket felfedező interaktív múzeumpedagógiai programra várják minden korosztályból az érdeklődőket, majd 16 órától a Vissza a gyökerekhez! címmel kurátori tárlatvezetést tart az újrarendezett állandó kiállításban Pócs Veronika művészettörténész.

Kapcsolódó írásaink