Kultúra

Június 12-én adják át a Magyar Mozgókép Díjakat

Kihirdették a legfontosabb hazai filmes elismerés jelöltjeit: a Magyar Passió, A játszma, a Külön falka, Az unoka és A feleségem története versenyez a legjobb alkotás címéért

Idén a Magyar Mozgókép Díjakat június 12-én adják át húsz kategóriában a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen rendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Június 12-én adják át a Magyar Mozgókép Díjakat
Eperjes Károly a legjobb film, rendezés és férfi főszereplő díját is elnyerheti a Magyar Passióval
Fotó: A Magyar Passió Facebook-oldal

A Magyar Passió, A feleségem története, A játszma, a Külön falka vagy Az unoka lehet 2022 legjobb magyar filmje. A Magyar Mozgókép Díj előzsűri-bizottsága ugyanis tegnap jelentette be a legfontosabb hazai filmes elismerés jelöltjeit, kategóriánként ötöt.

A szervezők közleménye szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben idén a Magyar Mozgókép Díj előzsűri-bizottságába a Magyar Filmakadémia szekciói mellett kategóriánként egy-egy tagot delegált a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, valamint a Magyar Operatőrök Társasága (HSC).

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyez, a legjobb rendező címet Fazakas Péter (A játszma), Deák Kristóf (Az unoka), Enyedi Ildikó (A feleségem története), Papp Gábor Zsigmond (Bereményi kalapja) vagy Eperjes Károly (Magyar Passió) kaphatja. A legjobb elsőfilmesnek járó díjra Deák Kristóf (Az unoka), Kis Hajni (Külön falka), a Lőrincz Nándor–Nagy Bálint páros (Legjobb tudomásom szerint), Fabricius Gábor (Eltörölni Frankot) és Fazekas Máté (Kilakoltatás) esélyes.

A színésznők kategóriájában Hámori Gabriellát (Legjobb tudomásom szerint), Mentes Júlia Virgíniát (Ida regénye), Mészáros Blankát (Kilakoltatás), Léa Seydoux-t (A feleségem története) és Molnár Piroskát (Bors néni) jelölték. A legjobb férfi főszereplőt Thuróczy Szabolcs (Szia, Életem!), Eperjes Károly (Magyar Passió), Kulka János (A játszma), Mátray László (Attila, Isten ostora) és Dietz Gusztáv (Külön falka) közül választják ki. Az operatőrök között Rév Marcell (A feleségem története), Nyoszoli Ákos (Külön falka), Maly Róbert (Az unoka), Nagy András (A játszma) és Dobos Tamás (Eltörölni Frankot) versenyez.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina Ida regénye, Pacskovszky József Kék róka, Vidnyánszky Attila Attila, Isten ostora, Novák János Bors néni, valamint Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című alkotása hozhatja el. A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában a jelölések számát a bizottság az eredetileg tervezett háromról ötre emelte: a Szilágyi Áronról szóló Egy mindenkiért, a Bereményi kalapja, a Triptichon: Esterházy János élete és öröksége, a Dívák és A bereki ember közül kerül majd ki a győztes. A rövid dokumentumfilmekből az Otthon, otthont (rendező: Nagy Anikó Mária és Szabó Attila), a Jankovicsokat (Szabó Szonja), a 101. magyar népmesét (Novák Tamás), A varázsló – Csernus Tibor festőművészt (Surányi András) és a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunkot (László Gábor) jelölték.

A legjobb kisjátékfilm kategória öt jelöltje: a Szelfi Egyetem (rendező: Bánszki Kristóf), a Diszkó Diktátor (Kőváry Dániel), a Magunk maradtunk (Kovács Ákos), az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert) és a Missing light (Török Előd), míg a legjobb animációs film kategóriában az Otthon (Rofusz Kinga), A piros veréb (Rofusz Ferenc), az ACID (Koós Árpád), a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 12. része (Miklósy Zoltán és Herkó Attila), illetve a Legendás család (Glaser Kati) száll versenybe. A legjobb tévésorozat díjával A mi kis falunk 5. évadának 18. részét (Kapitány Iván és Lóth Balázs), a Doktor Balaton 1. évadának 80. részét (Cibulya Nikol, Csicskár Dávid, Fazekas Csaba, Gergely Zoltán és Politzer Péter), valamint a Shakespeare/37-Montague és Capuletet (Magács László) tüntethetik ki.

Mint ismert, a kategóriák győzteseiről a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt. Az ünnepélyes díjátadó június 12-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, ahol húsz kategóriában adják át a Magyar Mozgókép Díjakat. A szemlén június 9. és 12. közt a legfrissebb magyar alkotásokat láthatja a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Kapcsolódó írásaink