Kultúra

Országszerte a magyar alkotásoké a főszerep

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a magyar film napja közös ünnepléséhez.

Az NFI streamingplatformján, a Filmión vasárnap estig hat alkotás ingyenesen nézhető. A kínálatban szerepel az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Emellett Deák Kristóf Foglyok című alkotása, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert ügynökthrillere, A vizsga is látható.

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntetett, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt és a Meseautó című filmet, Perczel Zita főszereplésével.

A TV2 kínálatában szerepel A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária című film is. Az RTL Klub műsorát a Budapest noir című krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja. Míg a HírTV a Hyppolit, a lakáj-t, az ATV Spirit a Kopaszkutya című filmet vetíti az ünnep alkalmából.

A magyar film napjához kapcsolódva egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket országszerte mind a tizennyolc Cinema City mozi. Műsoron lesz többek között Ákos rövidfilmje, a Magunk maradtunk, Az unoka című krimi és a Hortobágyról szóló dokumentumfilm, a Vadlovak.

A Tabán moziban és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film. A nézők a Tabán egyik és a Kino Café összes termében klasszikus magyar filmalkotásokat nézhetnek.

Péntek este, a magyar film napjának előestéjén átadták a Kovács László, illetve a Zsigmond Vilmos operatőri díjakat a Pesti Vigadóban.

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. A magyar film ünnepének részletes programja az Nfi.hu oldalon megtalálható.

Kapcsolódó írásaink