Kultúra

Új területeket hódít meg a művészet Veszprémben

Hagyomány és progresszió

Május 23–29. közt tartják a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált Veszprémben – jelentette be a rendezvény fesztiváligazgatója a bakonyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Vándorfi László felhívta a figyelmet arra, hogy rendezvényük a jelenleg működő veszprémi fesztiválok közül a legrégebbi, és mára a város kiemelt eseményei közt szerepel. Hangsúlyozta: Veszprém nemcsak a hagyományos, a múltban gyökerező kultúrának, hanem a progresszív kultúrának is otthona. Horváth Csaba művészeti vezető a programok ismertetésekor jelezte: a kortárs tánc az egyik legbefogadóbb művészeti ág, ezért rendezvényüket is az összművészetiség jellemzi majd.

A nyitónapon fellép az extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló Flying Bodies csoport, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látható lesz a Lighthouse 360 fényinstallációja is. Góbi Rita gyerekeknek szóló előadással készül, a finn Jenna Jalonen a magyar Simkó Beatrixszal a két nép közös gyökereiről hoz egy darabot.

A fesztiválra érkezik a kanadai koreográfus, Marie Chouinard, a francia Massala és Josef Nadj is. Rajtuk kívül a Szegedi Kortárs Balett, a Sub Lab Pro, a Gangaray Dance Company is színpadra áll Veszprémben. Can Togay János, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója a kortárs művészet jelentőségének nevezte, hogy mindig az adott korra reagál, és megpróbál a művészet nyelvén új területekre lépni.

Kapcsolódó írásaink