Kultúra

Kiállításon mutatja be kortárs szerzeményeit az MNG

Újfajta együttműködés

Irányjelek – Új lehetőség a műtárgy-szerzeményezésben címmel mutatja be adományként újonnan kapott műtárgyait a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

A most megnyílt kamaratárlat a Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria között létrejött együttműködés első bemutatkozása. A társaságot 2021-ben hat elkötelezett kortárs műgyűjtő hozta létre, hogy a londoni Tate Modern és a párizsi Centre Pompidou szerzeményezéseit segítő szervezetekhez hasonlóan támogassák a múzeum kortárs gyűjteményeinek gyarapítását.

Az MNG Jelenkori és Grafikai, valamint a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni és Grafikai Gyűjteményének kurátorai évente összeállítják vásárlási javaslataik listáját, amelyből a társaság tagjai választják ki a megvásárlásra kerülő műtárgyakat. Ez újfajta együttműködést jelent a műgyűjtők és a múzeum, illetve annak kurátorai között. Idén a gyűjteményi osztályok vezetőinek javaslatai alapján a mintegy 11 millió forint értékű műtárgyvásárlás jóvoltából a Jelenkori Gyűjtemény a kilencvenes évek és a kortárs figuratív festészeti tendenciák jelentős képviselőinek (a Borsos Lőrinc művészpáros, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Lakner Antal, Pintér Gábor és Rózsa Luca Sára) alkotásaival gyarapodhatott.

A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. két alapító tagja, Spengler Katalin és Somlói Zsolt ajándékozásának köszönhetően a gyűjteménybe került Németh Hajnal egy komputergrafika-sorozata is. A kft. támogatásával megvásárolt és adományozott művek a Magyar Nemzeti Galériában május 29-ig látogatható kiállításon tekinthetők meg először.

Kapcsolódó írásaink

„Az én munkám közösségi munka”

Ā„Meg kell őrizni az elért értékeket és létrehozni újakat” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Baán László, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója