Kultúra

Ismét ingyenesen nézhetjük meg a legjobb lengyel filmeket

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg idén a Lengyel Filmtavaszt online, a Művész Távmoziban. A fesztivál a lengyel filmművészet elmúlt éveinek öt legérdekesebb alkotását mutatja be.

Mondanivalójában mindegyik alkotás olyan univerzális értékeket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet, a mozgóképek közül több megtörtént eseményeken alapul – írták a szervezők. A filmtavasz május 4. és 8. között zajlik, az első napon a legismertebb lengyel rendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt Jones úr című alkotásának vetítésével indul.

Műsorra tűzik Kinga Debska két filmjét is: a rendező Madártej című alkotását május 5-én láthatja a közönség, ennek folytatása, Az én lányaim, teheneim című film pedig 6-án kerül sorra. Május 7-én Iwona Siekierzynska Amatőrök című alkotását vetítik, amely értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. Az utolsó napon, 8-án Maciej Barczewski A bajnok című filmjét láthatják az érdeklődők. Valamennyi alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal mutatják be. A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz kötött. Jegyek korlátozott számban a Film.artmozi.hu weboldalon igényelhetők.

Kapcsolódó írásaink

Mindig van remény

ĀJoanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója: A filmművészet, más művészeti ágakhoz hasonlóan, mindig is jelentős szerepet töltött be a két baráti nemzet kapcsolatában