Kultúra

Újabb Molnár-C. Pál-festmény a belvárosi plébániatemplomban

A Szent család című kép a keresztelőkápolnában látható a Ferenczy Béni által díszített kút mellett – Szőnyi István oltárképvázlatát is kiállítják

Molnár-C. Pál Szent család című festménye és az oltárképhez készített vázlata is látható szerdától a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, amelynek fő oltárképeit és a mennyezetről függő feszületét is a művész készítette.

Újabb Molnár-C. Pál-festmény a belvárosi plébániatemplomban
A festményt római tartózkodása után, 1933-ban készítette a művész
Fotó: Virág Judit Galéria

Szerda este helyezték el és szentelték fel a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom keresztelőkápolnájában Molnár-C. Pál festőművész 1933-as Szent család című festményét. Az alkotást tegnap sajtótájékoztatón mutatták be, a templom oltárképéhez készített két vázlattal együtt, amelyek Szőnyi István és Molnár-C. munkái. „A római alapokra épített templomban kétezer év emlékei vannak jelen, ennek ellenére a kortárs és 20. századi alkotásokra is jut figyelem” – emelte ki Osztie Zoltán plébános, hozzátéve, a templomban már négy Molnár-C.-művet csodálhatnak meg a hívők, látogatók egyaránt.

Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) tudományos főigazgató-helyettese felidézte, hogy a templom oltárképe a második világháborúban elpusztult, ezért pótlására 1947-ben pályázatot írtak ki. „A kiírásra három művész, Molnár-C. Pál, Szőnyi István és Medveczky Jenő kapott meghívást, kettejük pályamunkáját ma a Nemzeti Galéria őrzi, Medveczky pályaművéről azonban még fotó sem maradt fenn” – mesélte. Azt is bejelentette, Molnár-C. Pál és Szőnyi István vázlatait Osztie Zoltán kérésére a galéria 2026-ig kölcsönadta a templomnak, így azok a szentélyben, a főoltár mögött lesznek megtekinthetők.

Csillag Éva és Csillag Péter (a művész unokája), a Molnár-C. Pál Múzeum tulajdonos-igazgatói felidézték, az 1947–48-as pályázat zsűrijében a kor legnevesebb művészettörténészei kaptak helyet. „Ők a leginkább áhítatot keltő, a templomi környezetbe legjobban illő alkotásként választották ki Molnár-C. Pál munkáját, amely a gyülekezetnek is a legjobban tetszett” – emelték ki.

A belvárosi plébániatemplom keresztelőkápolnájának keresztelőkútját Ferenczy Béni díszítette, itt kapott most helyet a Szent család. A képről azt is megtudtuk, a festő római ösztöndíja során kialakított stílusának kiemelkedő darabjaként készült 1933-ban. A Battonyán 1894-ben született Molnár-C. 1928-ban kapott ösztöndíjat az akkor létesült Római Magyar Akadémiára, ezáltal három évig Olaszországban tanult. Az ösztöndíj lejártával hazatért, és műtermet rendezett be a Ménesi úton (a múzeum mai épülete). Ekkor fordult az egyházi művészet felé, és sorra kapta a megrendeléseket országszerte.

A Szent család című festményt legutóbb tavaly ősszel a Pintér Galéria adta kölcsön a múzeum kiállítására, majd Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora vásárolta meg a múzeum számára azzal a szándékkal, hogy olyan helyre kerüljön, ahol minél többen látják.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, Csillag Éva és Csillag Péter májusban csütörtökönként tárlatvezetéseken mutatja be Molnár-C. Pálnak a főplébánia-templomban található műveit és az oltárvázlatokat. Csillag Péter azt is bejelentette, a múzeum közelében található, XI. kerületi Balogh lejtő mostantól kezdve a festő nevét viseli.

Kapcsolódó írásaink

Lehetetlen kiállítás

ĀSzombattól látogatható a Szépművészeti Múzeumban Kelet-Európa valaha volt legnagyobb tárlata a németalföldi mester, Hieronymus Bosch festményeiből