Kultúra

Több mint százharmincan jelentkeztek az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Fiatal tehetségeket keresnek

Észak- és Dél-Amerikától a Távol-Keletig, valamint Új-Zélandig harmincnyolc országból százharminckét fiatal – köztük tizenöt magyar énekes – jelentkezett a Zeneakadémia 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére – közölte az intézmény, hozzátéve, a jelentkezők között hatvan férfi és hetvenkét női énekes van.

A legtöbben idén is a szopránok vannak, ötvennyolcan, és újra van négy kontratenor is a pályázók között. A legtöbben, huszonöten, a Koreai Köztársaságból jelentkeztek. Mint írják, az orosz–ukrán háború miatt idén megtört a hagyomány, miszerint sok pályázó érkezik e két országból: orosz és ukrán állampolgárok pályáztak ugyan, ám mindössze tizenhatan, és többségük külföldön él.

Hangsúlyozták, a WFIMC (Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége) tagjaiként egyetértéssel fogadták a szervezet hivatalos nyilatkozatát, amelyben arra kérik a tagszervezeteket, hogy ne használják a fiatal zenészeket eszközként politikai vagy ideológiai célokra, illetve ne diszkrimináljanak senkit. A Kossuth-díjas Marton Éva vezetésével felálló előzsűri várhatóan május 20-ig teszi közzé, kik jutnak a szep-tember 4. és 11. között zajló első fordulókba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom