Kultúra

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapján

Van mit ünnepelnünk a tánc világnapján – emelte ki Fekete Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (Emmi) államtitkára, a tánc napja alkalmából rendezett gálán, ahol átadta a Harangozó Gyula-díjakat, és köszöntötte a díjazottakat.

Az Emmi államtitkára úgy fogalmazott: „Soha a magyar kultúrában ennyi közpénz, figyelem, forrás nem állt rendelkezésre, mint az elmúlt négy esztendőben. Új kulturális intézmények jöttek létre.” Kiemelte a 2019-ben megnyílt Nemzeti Táncszínház épületét. Ez alkalommal adták át a Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait. Átadták az évad legjobb férfi- és női táncosa, valamint az éved legjobb végzős növendékének járó Roboz Ágnes-díjat is.

Tardy Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjasokat. Kiss János táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke bemutatta a táncszakma programnaptárját, köztük a következő időszak legnagyobb fesztiváljait. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, a Nemzeti Táncszínház májusban tizenegy bemutatót tart, és nyáron folytatódik a TáncPark elnevezésű programsorozatuk.

A Magyar Állami Népi Együttes Az élet és a szerelem ünnepei címmel tűzi műsorra legújabb táncszínházi előadását, a Pécsi Balett a Zorba című koreográfiáját mutatja be, a hatvanöt éves Duna Művészegyüttes A Duna balladái, táncok és imák a Duna mentén című előadást állítja színpadra.

Kapcsolódó írásaink

A tánc forradalmára

ĀMarkó Iván művészi és szellemi öröksége: fokozott a tanítványok, pályatársak felelőssége, hogy továbbadják, amit kaptak