Kultúra

Apor Vilmostól Tamási Áronig

Három színházi fesztivállal és öt új bemutatóval várjuk a közönséget június 24. és augusztus 17. között – nyilatkozta lapunknak Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója

Meghirdette ötvenkilencedik évadát a Gyulai Várszínház tegnap a budapesti Karinthy Színházban tartott sajtótájékoztatón. Az egész nyáron át tartó összművészeti programkavalkád fő helyszíne idén is a hatszáz éves téglavár udvara. Amint azt Elek Tibor kiemelte, céljuk továbbra is elgondolkodtatni és felszabadítani a közönséget.

Apor Vilmostól Tamási Áronig
Szász Júlia és Bordás Roland az Énekes madárban
Fotó: Déryné Program/Penziás Nikolet

Három színházi fesztivállal és öt új bemutatóval várjuk a közönséget június 24. és augusztus 17. között – nyilatkozta lapunknak Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója az ötvenkilencedik évad tegnapi sajtótájékoztatója után. Az eseményt a budapesti Karinthy Színházban rendezték meg, nem véletlenül, ugyanis a két teátrum közös produkciója lesz a záróelőadás augusztus 17-én. Carlo Gozzi A szarvaskirály című művének rendezője a Karinthy Színház fiatal igazgatója, Berettyán Nándor. A fesztivált június végén a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadása nyitja, Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát Vidnyánszky Attila rendezte.

A három másik koprodukció közül Elek Tibor elsőként a Mindenkinek mindene címűt említette. „Bár mindegyik egyaránt fontos számunkra, ezt a Boldog Apor Vilmos püspökről szóló darabot Dér András a mi felkérésünkre írta, hiszen Apor Vilmos itt, Gyulán volt apát-plébános 1941-ig” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak. „A Győri Nemzeti Színházzal közös előadásunk nemcsak a gyulaiaknak fontos, hanem általában a magyar nemzettudat és történelmi emlékezet szempontjából. Olyan példamutató életút és cselekvéssor köthető Apor Vilmos püspök nevéhez, ami mindenki számára értékes lehet” – emelte ki. A július 1-jén és 2-án a Várszínpadon látható produkcióval kapcsolatban Dér András író-rendező a sajtótájékoztatón arról beszélt, a darabban a főhős élete utolsó két napjának víziója jelenik meg a színpadon.

Mint kiderült, a gyulai teátrum saját fejlesztésű premierje a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott darabjából készül három erdélyi színész, Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc szereplésével, Béres László rendezésében.

Lapunk kérdésére Elek Tibor arra is felhívta a figyelmet, a magyar klasszikusokat középpontba állító sorozatuk fókuszában idén, az emlékévvel összhangban Tamási Áron művészete áll. „A Tamási Áron Napokon igyekszünk különböző szeleteit megmutatni az életműnek, különböző nézőpontokból irányítani rá a figyelmet” – magyarázta. Azt is hozzátette, augusztus 12. és 14. között öt előadással, tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival várják az érdeklődőket. A programban szerepel a Nemzeti Színházzal közösen színpadra állított Tündöklő Jeromos Márkó Eszter rendezésében, míg a békéscsabaiak a Vitéz lélekkel, a marosvásárhelyi Spektrum Színház a Boldog nyárfalevéllel, a Soproni Petőfi és a Zentai Magyar Kamaraszínház pedig az Ördögölő Józsiással érkezik Gyulára. Tamási talán legszebb darabját, az Énekes madarat a Hangjegy Színház előadásában láthatjuk, a főszerepben Szász Júliával, Mészáros Martinnal és mások mellett Szűcs Nellivel.

A már hagyományos Shakespeare Fesztivált immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg július 11-től: Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Mint Elek megjegyezte, különleges Shakespeare-átiratokat és –paródiákat hívtak meg, illetve két korábbi saját bemutatójuk is látható lesz. A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptáció-jában lesz látható, az Ahogy tetszikből pedig az egri táncszínházi változat, valamint elhozzák a Lear halála című kétszereplős miskolci adaptációt.

Műsorra tűzik a Tom Stoppard azonos című drámája nyomán négy éve készült Rosencrantz és Guildenstern halottat és a Bartók Kamaraszínházzal tavaly közösen létrehozott Hamleart is. A külföldi vendégjáték az angol Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare-parafrázisa lesz.

Elek Tibor arra is kitért, hogy az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című fesztivált augusztus elején tartják meg, amelyre Gyergyószentmiklóstól Aradig érkeznek előadások. A Kolozsvári Állami Magyar Színház július 9-én ősbemutatót is tart Gyulán: a Várszínházzal közösen létrehozott, Az ifjú barbárok című előadás Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila közös munkája, amely Bartók Béla és Kodály Zoltán első népdalgyűjtő útjainak élményeit mutatja meg. A részletes program már elérhető a Gyulaivarszinhaz.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink