Kultúra

Júniusban jön a Thália Fesztivál

Shakespeare-től Yasmina Rezáig: összevont formában tér vissza idén a vidéki és határon túli teátrumok szemléje

Június 5. és 11. között a budapesti Thália Színház ad otthont a vidéki és a határon túli teátrumok hagyományos szemléinek. Idén így a két találkozó összevont formában tér vissza, Thália Fesztivál néven.

Júniusban jön a Thália Fesztivál
Bogdán Zsolt önálló estje is várja a nézőket
Fotó: Huntheater.ro

Az egyhetes programsorozat ismét élőben ad lehetőséget arra, hogy a határon túli és vidéki teátrumok válogatott előadásai bemutatkozhassanak a budapesti közönség előtt is. A pünkösdvasárnapi nyitóelőadás a csíkszeredai Csíki Játékszín III. Richárdja. Shakespeare leghíresebb királydrámáját Vladimir Anton rendezésében tűzik műsorra, míg ugyanezen a napon a Thália Télikert színpadára Cédric Chapuis Élet-ritmusra című darabja érkezik a Szegedi Nemzetiből.

Másnap a tatabányai Jászai Mari Színház A revizorral vendégszerepel a nagyszínpadon, a Télikertben pedig a marosvásárhelyi Yorick Stúdió háromszereplős kamaraelőadását láthatjuk. Június 7-én a kaposváriaké a terep: a Csiky Gergely Színház előadásában A Karamazov testvéreket láthatjuk, a Dosztojevszkij-adaptációt Szabó K. István rendezi. A kamaraszínpadon ezúttal a Kolozsvári Állami Magyar Színház Jászai Mari-díjas művésze, Bogdán Zsolt Amikor című önálló estje várja a nézőket, amelyet Bartis Attila novelláiból állított össze.

Június 8-án Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című művét a Miskolci Nemzeti Színház társulata hozza el Budapestre. Ezt követően a francia író, Yasmina Reza legismertebb darabját, Az öldöklés istenét a győriek tolmácsolásában láthatjuk, Bakoss-Kiss Gábor rendezésében. A kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház stúdióelőadással vendégszerepel a szemlén.

A fesztivál utolsó két napján előbb a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában Örkény Tótékját nézhetjük meg, majd másnap, június 11-én a záróelőadás az Újvidéki Színház produkciója: Tolsztoj Anna Kareninája.

Az előadásokra a teátrum közleménye szerint jegyek már kaphatók online és a Thália Színház jegyértékesítő pontjain. Bővebb információ a Thalia.hu/fesztival oldalon olvasható.