Kultúra

Stefan Weiss István-retrospektív Nagyváradon

A színházi élet fotósa

Stefan Weiss István Anima című retrospektív kiállítása nyílt meg Nagyváradon a Posticum Kulturális Központban. A tárlat megnyitóján a SlashLight Kulturális Egyesület életműdíjjal tüntette ki a művészt.

Mészáros Varga Erzsébet, a kiállítást szervező SlashLight Kulturális Egyesület elnöke a megnyitó előtt az MTI-nek elmondta: a jelenleg Németországban élő erdélyi művésznek Nagyváradon még nem volt ilyen nagy méretű kiállítása. Kiemelte, hogy minden képe mögött van egy történet, minden kép egy színdarab.

A rendszerváltozás előtt Nagyváradon és Bukarestben is élt Stefan Weiss Istvánt leginkább színházi fotóiról ismeri a közönség, hiszen egy ideig a nagyváradi teát­rum fotósa volt. Az egyesület elnöke elmondta, hogy a nagyváradi színház Dante Isteni színjátéka című darabja kapcsán szervezett kiállításának eszmei mondanivalója miatt volt kénytelen elhagyni Romániát a kommunizmus idején. Az Anima című kiállítás a művész 1972 és 2021 között készült munkáiból mutat be válogatást.

Az eseményen Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója életműdíjat adott át a művésznek a fotóművészetben elért elévülhetetlen és kiemelkedő munkásságáért, a művészeti közéletben és a közösségnek nyújtott áldozatos munkája elismeréseként. A kiállítást Szabó Ágnes rendező nyitotta meg, közreműködött Kiss Törék Ildikó, Miske László és Meleg Vilmos színművész.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom