Kultúra

Hazai diplomafilm versenyez a cannes-i fesztiválon

Hajszálrepedés

Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is beválogatták a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű programjába.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint a Szelestey az ELTE filmtudományi mesterszakán diplomázik, rendezése a KMH Film produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2021-ben készült. A huszonkét perces film egy szakítás története Kurta Niké, Váradi Gergely, Incze József és Kubik Anna főszereplésével.

A film operatőre Füzesi Tamás, látványtervezője Horváth Dominika, hangmérnöke Kissik Petra. A La Cinef, amelyben a Hajszálrepedés szerepel, a korábban Cinéfondation néven ismert rangos válogatás utódja, a cannes-i szemle hivatalos programjának része. Az elmúlt években többek közt olyan magyar alkotók filmjeit vetítették benne mint Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes vagy Kárpáti György Mór. Az idei La Cinef-válogatásban szereplő tizenhat diplomafilmet, tizenhárom fikciós és három animációs alkotást több, mint ezerötszáz nevezésből választották ki. A fesztivált május 17. és 28. között rendezik meg, a Cinef-program díjait május 26-án adja át a zsűri.

Kapcsolódó írásaink

Csehovi mese Japánból

ĀAz őszinteség kiemeli a gyász dermedtségéből a film főszereplőit, akik a Ványa bácsi történetén keresztül tanulják meg elfogadni sorsukat