Kultúra

Országjáráson a vidéki múzeumok kincsei

Demeter Szilárd: A globalizációval szemben Magyarország egyetlen esélye saját nemzeti kulturális identitásának erősítése, ezt szolgálja a Magyar Géniusz Program

Három és fél milliárd forintos állami támogatásból országos vándorkiállítás mutatja be a vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyait. A Magyar Géniusz Program tárlata a 2023 végéig tartó sorozatban nyolc várost érint.

Országjáráson a vidéki múzeumok kincsei
Csapláros Andrea, Demeter Szilárd és Végh Katalin a programot bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Purger Tamás

Projektindító sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a Magyar Géniusz Programot az A38 hajón. A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövet-sége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás a Kárpát-medencei magyar örökséget mutatja be 2023 decemberéig országszerte. „Három és fél milliárd forintot különítettünk el a magyar vidéki múzeumok számára, az összegből a vándorkiállítás mellett megújulnak az intézmények tárlatai is” – emelte ki Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos az eseményen.

Mint hangsúlyozta, a vándorkiállítás a vidéki múzeumok által kiválasztott legértékesebb és legreprezentatívabb tárgyakat tudja felvonultatni. A Kecskeméten induló, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után Budapestre 2023 decemberében érkező vándorkiállításon a MVMSZ hatvanhét intézményének több mint százötven műtárgya lesz látható.

A kuratóriumi elnök arra is kitért, azon vidéki múzeumok, amelyek korábban már jelentős kormányzati támogatást kaptak, ezúttal kevesebben részesültek. „Szerettünk volna regionális szempontokat is figyelembe venni, terveink szerint idén ősztől, de 2023-tól biztosan a Magyar Turisztikai Ügynökséggel partnerségben a teljes Kárpát-medencét lefedő kulturális örökséget tudjuk bemutatni” – tette hozzá Demeter Szilárd. Úgy fogalmazott, a globalizációval szemben Magyarország egyetlen esélye saját nemzeti kulturális identitásának erősítése, ezt szolgálja a Magyar Géniusz Program.

Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke arról beszélt, hogy a szervezet elmúlt öt éve alatt megnégyszereződött a tagintézmények száma, jelenleg száztizenhét van. „A Magyar Géniusz Programmal soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia. A vidéki műtárgyak színe-java egy közös kiállótérbe költözve juthat el minden magyar ember­hez. A vándorkiállításon nemzeti létünket, identitásunkat, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és eredményeik példáját emeljük a mindennap-jainkba” – hangsúlyozta Csapláros.

Az eseményen az is kiderült, a géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, hiszen az képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás megálmodói szerint éppúgy géniusz egy magyar gondolat, érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai vagy akár a helyi tradíciókat éltető népi tárgyak is.

A Magyar Géniusz Program vezetője és a kiállítás főkurátora, Végh Katalin ismertetése szerint a tárlat rendkívül sokszínű. „Megtekinthető lesz például Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz egyik áldozatának véráztatta inge, a csornai faragott borotvatok vagy a makói hagymástalicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény és Sisi-relikviák – részletezte. Mint elmondta, a tárgyak négy tematikus egységben, a régészeti korokról, a magyar történelemről, a népi kultúránkról és a művészeti értékeinkről mesélnek.

„Szerettük volna megszólítani a fiatal közönséget is, amely ritkán jár múzeumba. Saját közegükben segítjük őket a napi kultúra értelmezésében, ezért kerülnek a paraszti kultúra tárgyai pláza enteriőrbe, a kalocsai paprikatermesztés évszázados hagyományát pedig neoncsövekkel ábrázoljuk” – magyarázta Végh.

A Magyar Géniusz vándorkiállítás első állomása, kiindulási pontja Kecskemét, ahol a Cifrapalotában május 23-ig látható a tárlat. A Kecskeméti Katona József Múzeum kísérőeseményként keddenként a kiállításhoz kapcsolódó előadás-sorozattal várja az érdeklődőket.

Kapcsolódó írásaink