Kultúra

Szittya Emil költő-festőről nyílik kiállítás a párizsi Liszt Intézetben

Az avantgárd vagabond


Holnaptól június 25-ig látogatható a párizsi Liszt Intézet legújabb időszaki kiállítása, amely az egykor Párizsban élt, magyar származású avantgárd költő, író, festő és művészetkritikus Szittya Emil alakját és munkásságát mutatja be.

Szittya Emil költő-festőről nyílik kiállítás a párizsi Liszt Intézetben

A Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozatával idén márciusban kitüntetett Rockenbauer Zoltán kurátor által összeállított tárlat a franciaországi képhagyatékból és magyar magángyűjteményekből válogatott anyagot mutat be. A Schenk Adolf néven Budapesten 1886-ban született Szittya a magyar és a nemzetközi avantgárd legrejtélyesebb alakja volt.

A századelőn átcsavarogta Európát. Kassák Lajos A ló meghal a madarak kirepülnek című szabadversében is megörökítette, hogy 1909-ben Szittya kalauzolta őt Párizsba tartó gyalogútján. Később a híres francia költővel, Blaise Cendrars-ral együtt alapították a Les Hommes Nouveaux című lapot, és jelentették meg az első szimultán könyvet, A transzszibériai expresszt. Szittya fedezte fel Marc Chagallt is.

Élete folyamán sok száz cikket és könyvet írt magyar, német, francia és olasz nyelven, kismonográfiát adott ki például Henri Rousseau-ról és Pablo Picassóról. Szépirodalmi alkotásai is ismertek, utolsó munkája, a 82 álom a második világháború idején 1939-1944 nemrég jelent meg újra franciául. A Laurentin Galéria kísérőkiállítása Szittya Emil papírra készült munkáit mutatja be.

Kapcsolódó írásaink