Kultúra

Vasárnap Ukrajnáé a főszerep a Nemzeti Színházban

A VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) részeként szolidaritási napot tart a teátrum az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen

Szolidaritási napot tart Ukrajnáért vasárnap a Nemzeti Színház. A teátrumban a ma kezdődő VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) részeként két ukrán színházi produkciót láthat a közönség a háborús helyzet miatt elmaradt előadások pótlására és jótékonysági céllal.

Vasárnap Ukrajnáé a főszerep a Nemzeti Színházban
Az Ukrán tűz című koncertszínházi előadás a groteszk kabarék világát idézi
Fotó: DAKH Színház/Fifi Brioche

Vasárnap bárki csatlakozhat a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához, és adományával támogathatja a háború elől menekülőket. A támogatást a Nemzeti Színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekben és a segélyszervezet bankkártyás termináljain keresztül tudják eljuttatni a bajbajutottaknak, a már ismert lehetőségeken kívül. Az ak-cióval egyidejűleg a teátrumban ma estétől zajló nemzetközi seregszemle, a VIII. MITEM programjában vasárnap Ukrajnáért rendeznek szolidaritási napot.

Két különleges előadást tűznek műsorra: elsőként délután öt órától Ivan Karpenko-Karij A boldogtalan című darabja a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadásában felvételről lesz látható, ukrán nyelven, magyar felirattal a Nagyszínpadon.

A teátrum közleménye szerint a darab az ukrán hivatásos színház egyik létrehozójának, a színészként, rendezőként és drámaíróként is ismert Ivan Karpenko-Karij legnépszerűbb színműve, egyúttal az ukrán nemzeti drámairodalom örökségének fontos része. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia kapcsolata áll, az ő viszonyrendszerükből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála. Az előadás a kiveji ukrán nemzeti színház egyik friss produkciója, tavaly decemberben mutatták be, Ivan Urivszkij rendezésében.

A vetítést követően 20 órától (ismét a Nagyszínpadon) koncertszínházi produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők: a kijevi DAKH Színház egyik együttese, a DAKH Daughters Ukrán tűz című előadását, amelyet Vlad Troickij állított színpadra. A kijevi DAKH Színház társulatának egy része azért hagyta el Ukrajnát nem sokkal a háború kitörése után, hogy új darabjával felhívja az európai közvélemény figyelmét népük szenvedésére. Az Ukrán tűz című előadást Franciaországban hozták létre, és európai turnéjuk állomása Budapest is.

A DAKH Daughters darabja a groteszk freak-kabarék világát idézi. A DAKH az ukrán alternatív szcéna egyik különleges együttese, nemzetközi fesztiváljuk a Gogolfest. A társulat vezetője, Vlad Troickij nem ismeretlen a magyar közönség előtt, korábban dolgozott Debrecenben, Kecskeméten és Miskolcon is, társulatával pedig több alkalommal volt a MITEM vendége. „Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére.

Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék” – idézi a teátrum közleménye az ukrán alkotókat.

A programokra a belépés ingyenes, de jegyváltás szükséges. A Szolidaritási nap Ukrajnáért előadásaira szóló jegyeket a Nemzeti Színház honlapján keresztül lehet kinyomtatni.