Kultúra

Portréfilm a rimaszombati főorvosról a Mi, magyarok filmklub műsorán

Hiányokból építkező élet

 Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Hátrányból építkező siker címmel Juhász Péter rimaszombati sebész főorvos hatvanperces portréját vetítik ma 18 órától a Magyarság Háza Filmklub Extra Mi, magyarok – 17 ország, 53 film című sorozatában.

A film címe Jacques Derrida francia filozófus gondolataira utal, aki szerint hiányainkból építkezünk. Le kell küzdenünk a hiányosságokat, a hátrányokat ahhoz, hogy a személyiségünk fejlődjön, és életünk teljesebbé váljon. A film főhőse kisgyermekkorában elveszítette édesanyját, de a szenvedést, a kudarcot, a hiányt az előnyére fordította: a halál döbbentette rá, hogy az orvosi hivatást válassza, így megakadályozhassa, hogy emberek harminckét évesen meghaljanak.

Válaszút elé érkezett a világ – állítja. A covid után már semmi nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Hamarosan elválik, hogy a káosz, a pusztulás vagy a rend és a világosság felé tart-e az emberiség. A Balázs Emese rendezésében készült film vetítése után Juhász Péter főorvossal Kalocsai Andrea beszélget.

Kapcsolódó írásaink