Kultúra

A Magyarságkutató Intézet tudósai csontokból azonosítottak két Árpád-házi személyt

Beszélő maradványok

Árpád vezér két leszármazottját már azonosították a Magyarságkutató Intézet kutatói, jelentette be tegnap az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós beszélt arról is, hogy Corvin Jánosnak és gyermekeinek a csontjaiból közben meghatározták a Hunyadi család származását is.

A Magyarságkutató Intézet tudósai csontokból azonosítottak két Árpád-házi személyt
Horváth-Lugossy Gábor, Kásler Miklós, Neparáczki Endre
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vizsgálatok két irányba indultak el: Szegeden populációgenetikai kutatások kezdődtek, az Országos Onkológiai Intézet pedig az Árpád-dinasztia genetikai állományát vizsgálta. A Magyarságkutató Intézet laborjában közben kiépítették a jelenleg elérhető legmodernebb molekuláris technológiát, amellyel teljes örökítőanyag-sorrendet tudnak leolvasni akár kétezer éves csontmaradványokból is.

Neparáczki Endre, az intézet archeogenetikai kutatóközpontjának igazgatója emlékeztetett arra, hogy a székesfehérvári bazilikában ma azonosítatlanul nyugszanak egy csontkamrában a magyar uralkodók maradványai. Kásler Miklós elmondta még, hogy a fehérvári osszáriumban mintegy kilencszáz személy maradványait tárták fel, közülük 204 minta teljes örökítőanyagát már feldolgozták, és a munka folytatódik.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy a székesfehérvári osszáriumban nyugvó Árpád-házi személyek azonosításáról, valamint a Hunyadiak genetikai állományáról szóló tudományos publikációik jelenleg lektorálás alatt vannak, megjelenésük a következő hónapokban várható.

Kapcsolódó írásaink