Kultúra

Illatfantáziával dúsított kiállítás a madridi Prado egy termében

Rubens és Brueghel virágai

Illatkiállítást kreáltak az idősebb Jan Brueghel (1568–1625) és Peter Paul Rubens (1577–1640) közösen készített, A szaglás című festménye köré a madridi Prado Múzeumban.

A buja növényzetű, több mint 80 különböző virágot felvonultató kertet ábrázoló alkotás tíz elemét választották ki, hogy megalkossák az elképzelt illatmintákat, amelyek kiegészítik a tárlat látogatóinak érzékszerveire ható élményt. A festmény mellett érintőképernyős diffúzorokat állítottak fel a kiállítóteremben, amely a megjelölt virágokat, tárgyakat kiválasztva illatot bocsát ki magából.

A nárcisz, rózsa, liliom mellett például parfümmel átitatott bőrkesztyű és cibet is szerepel a listán, ahogy allegória néven megtalálható annak a virágcsokornak is az illata, amelyet a festmény nőalakja tart a kezében. Az illatfantázia létrehozását Gregorio Solára, az egyik legjelentősebb spanyol parfümkészítőre bízta a múzeum. A kiállításon a két világhírű flamand művész 1617 és 1618 között készült, Öt érzék című sorozatának további négy alkotása is megtekinthető. (PO)

Kapcsolódó írásaink

Velünk élő történetek

ĀA Q Contemporary aktuális kiállítása sokrétű válogatást mutat be a Somlói–Spengler Gyűjtemény fantasztikusan gazdag anyagából

Lehetetlen kiállítás

ĀSzombattól látogatható a Szépművészeti Múzeumban Kelet-Európa valaha volt legnagyobb tárlata a németalföldi mester, Hieronymus Bosch festményeiből