Kultúra

Az art deco Budapestje plakátokon, iparművészeti és lakberendezési tárgyakon

Az Orion rádió és Fritz Lang kora

Műtárgyakon keresztül idézi meg az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének vizuális kultúráját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Art Deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) címmel mától látható kiállítása.

Az art deco Budapestje plakátokon, iparművészeti és lakberendezési tárgyakon
Nem egy alkotót, hanem egy életstílust mutat be az új kiállítás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MNG legfrissebb tárlata nem egy művészi életművet vagy egy alkotói iskolát állít középpontba, hanem egy életstílust, egy ízlésvilágot: az art decót – mondta el a kiállítás tegnapi sajtóbemutatóján Vígh Annamária, a Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese. Katona Anikó kurátor elmondása szerint a tárlat megrendezését hétéves kutatómunka előzte meg. Az art deco, amely a divatban, a képző- és az iparművészeti formákban is megjelent, betört a polgári otthonokba is, a Bauhausnál lágyabb vonalú bútoraival vagy olyan emblematikus tárgyakkal, mint a kiállításon látható Orion rádió.

A nagyvárosi élet szimbolikus helyszínei a nagyáruházak voltak, amelyek szintén nagy gondot fordítottak plakátjaik, csomagolóanyagaik, papírzacskóik tervezésére is. Ekkoriban élte aranykorát Hollywood is, a húszas évekre már kialakultak a filmművészet zsánerei, és megvoltak ezek sztárjai – például a romantikus hős Valentino vagy a naiva Bánky Vilma –, érdekesség azonban, hogy minden külföldi film is helyi tervezésű plakátot kapott Magyarországon.

A moziplakátok egyik kiemelkedő darabja Bottlik József Fritz Lang Metropolis című filmjéhez tervezett remeke, amely megtekinthető a tárlaton. Budapest mulatói és revüi Európa-szerte ismertek voltak a korszakban. Ezt a gazdag éjszakai életet is jelmeztervek, plakátok és egyéb műtárgyak idézik meg az augusztus 28-ig látható kiállításon.

Kapcsolódó írásaink

„Az én munkám közösségi munka”

Ā„Meg kell őrizni az elért értékeket és létrehozni újakat” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Baán László, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

A nagykiállítások éve

ĀA Műcsarnok 125 éves volt idén, a Magyar Nemzeti Galéria Szinyei Merse Pált és a preraffaelitákat állította ki, a Szépművészeti Múzeumban Cezanne és követői kaptak helyet