Kultúra

Kormányzati támogatással újult meg a jáki templom belső tere

Hamarosan újra látogatható

Húsvétkor a hívek, az ünnepek után pedig már a turisták is újra látogathatják a középkori építészet egyik legjelentősebb épületét, a jáki templomot, amelynek elkészült a belső restaurá­lása – közölte Sarkadi Márton építész, projektvezető csütörtökön.

Mint az MTI-nek kifejtette: az Árpád-kori román stílusú templom belseje a több mint kétmilliárd forintos állami támogatással zajló projekt keretében újult meg, amelynek részeként hamarosan megépül a tervezett látogatóközpont is. Elvégezték a régészeti feltárást, befejezték a falkutatást, a falfelületek és freskók restaurálását, valamint elvégezték azokat az építészeti munkákat, amelyek a templom használatát és hosszú távú állagmegóvását szolgálják. Hátravan még némi munka a sekrestye homlokzatán, és be kell fejezni a nyugati kapu restaurálását – tette hozzá Sarkadi Márton.

Kapcsolódó írásaink

Visszaadni Európa lelkét

ĀRónaszékiné Keresztes Monika zenei nevelésért felelős miniszteri biztos: A közösségben megélt alkotás élménye, az egymásra utaltság és a figyelem egy egészséges társadalom létének fontos eleme