Kultúra

Ezerötszáz menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvet

Segítség az ukránoknak

Április 11-én, hétfőn különleges könyvbemutatót tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol ezerötszáz ukrán menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvet – közölte az intézmény.

Mint írták, a Móra Könyvkiadó, a Nova Hvylja Egyesület és az OSZK kiadásában, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával és az Alföldi Nyomda kivitelezésében ezekben a napokban készül egy magyar népmeséken alapuló ukrán nyelvű gyermekkönyv, Ribizli a világ végén címmel. Az előző évben a Nova Hvylja, a magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete útjára indította a Népek meséi című sorozatát, amelynek első részében Zalka Virág Csenge Ribizli a világ végén című népmese-válogatásának öt meséjét adták ki ukrán nyelven.

A mesegyűjtemény kiterjed a teljes magyar nyelvterületre, a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát. Mint kiemelik, a kötet másik különlegessége, hogy a hősök cselekvő nők, akik nem elszenvedői, hanem formálói sorsuk alakulásának. Az ukrán nyelvű népmese-válogatás az első ukrán nyelvű kiadáshoz képest bővített tartalommal és gazdag képanyaggal jelenik meg.

Kapcsolódó írásaink